fbpx

Αρωματικές μαραθοτηγανίτες από την Σέριφο

2K

Σέριφος το νησί των Κυκλώπων και του Περσέα!

Τόπος ειδυλλιακός με απόκοσμη φυσική ομορφιά, βραχώδη τοπία, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις πιο μαγευτικές χώρες των Κυκλάδων. Χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων , σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε βράχο η Χώρα της Σερίφου με τα πλακόστρωτα στενά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς των Κυκλάδων με πολλές επιλογές για διασκέδαση, φαγητό και διαμονή.

Οι παραλίες της κάποιες αμμώδεις και άλλες βραχώδεις ή με βότσαλο, οι περισσότερες όμως φυσικές, ανεπιτήδευτες χωρίς να έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι. Ο δε βυθός της  υπέροχος, μαγευτικός , γι’ αυτό και θεωρείται σαν ένας από τους καλύτερους βυθούς της Ελλάδας  για καταδυτικό τουρισμό.

Η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο μεγάλο Λιβάδι, ανάµεσα στα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις γκρεµισµένες γέφυρες δίνει μια δυνατή  γεύση για το πως ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια μιας και η Σέριφος ήταν ένα από τα πιο σημαντικά  εμπορικά κέντρα του Αιγαίου.

Η Σεριφιώτικη γη παράγει “καλούδια” -όχι πολλά-  αλλά αρκετά να θρέψουν τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της του καλοκαιριού. Κρασιά σερφιώτικα και ψαροσύρικα, τυριά, χοιρινές λούζες, σύγκλινα και λουκάνικα, κρόκος, μάραθος, ντομάτες λιαστές, κύμινο και κάππαρη είναι κάποια από αυτά.

Η γαστρονομία της σαν γνήσιο Κυκλαδονήσι είναι πλούσια σε συνταγές με βότανα και αρωματικά. Φάβα, χόντρος (πιλάφι με κρεμμύδια και στάρι) σπιτικά ζυμαρικά μάτσι, ρεβιθάδα με σταφίδες, μαραθοτηγανίτες, χταπόδι λιαστό, και από τα γλυκά το Σεριφιώτικο παστέλι που δίνουν κέρασμα μετά τους γάμους.

Αγαπημένο πιάτο στο νησί οι μαραθοτηγανίτες, απλός αλλά ο καλύτερος μεζές για ουζάκι πριν το κυρίως!

Αρωματικές μαραθοτηγανίτες από την Σέριφο

Προετοιμασία 15 minutes
Μαγείρεμα 10 minutes

Υλικά

  • 2 ματσάκια Μάραθος
  • 1 Κρεμμύδι ξερό
  • 10 Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αλεύρι γ.ο.χ.
  • Λάδι
  • 1 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 σταγόνα Λεμόνι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μάραθο, τα  φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Τα βάζουμε σε λεκάνη αλατοπιπερώνουμε και  ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.  Εν συνεχεία προσθέτουμε  το αλεύρι, το baking powder και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
  • Τέλος ρίχνουμε μία σταγόνα λεμόνι για να γίνουν πιο τραγανά στο τηγάνι. Βάζουμε το λάδι να κάψει, παίρνουμε με μεγάλο κουτάλι λίγο – λίγο χυλό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι. Περίπου 3-5 λεπτά για κάθε πλευρά. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τις αφαιρούμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close