fbpx

Κρεμυδένια ή καλασούνα: Συνταγή για παραδοσιακή πίτα Φολεγάνδρου

417

Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος!

Με την άγρια εντυπωσιακή ομορφιά, τα φυσικά τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και το καλό φαγητό της, έχει  φανατικούς θαυμαστές που την επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι.

Η χώρα της είναι από τις πιο γραφικές  στις Κυκλάδες με την Καστροπολιτεία να θυμίζει σκηνικό θεάτρου και τους οικισμούς με τα γραφικά τους σοκάκια που αξίζει να ανακαλύψουμε και να περιδιαβούμε!
Με τις θάλασσες της κόντρα στο άγριο τοπίο, φιλόξενες και καταγάλανες να συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Η κουζίνα της πλούσια σε γεύσεις, παραδοσιακά πιάτα και πίτες που ξεχωρίζουν για τα απλά υλικά και τις υπέροχες γεύσεις τους. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες, μαγειρευτή κάππαρη, φουρνιστά ρεβίθια, καραβόλοι  – σαλιγκάρια γιαχνί –  καρπουζένια πίτα, παραδοσιακά παστέλια, αμπελοφάσουλα, ματσάτα – φρέσκα ζυμαρικά – και φυσικά καλασούνα!

Νησιώτισα, με χειροποίητο αφράτο φύλλο ,πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη η φολεγανδρινή πίτα καλασούνα .

Λέγεται και κρεμμυδένια ή σουρωτένια (από το σουρωτό τυράκι από αιγοπρόβειο γάλα και τα κρεμμύδια που περιέχει) καθώς είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού.

Υλικά

Για το φύλλο

Αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 1/2 κιλό 

Μαγιά ξηρή  1 φακελάκι

Νερό χλιαρό 250 ml

Αλάτι 1/2 κ.γ

Ελαιόλαδο 110 ml

Για την γέμιση

Φέτα 250 gr

Μυζήθρα μαλακή 150  gr

Κρεμμύδια  2 μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες

Αβγά 2

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, το χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30′. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αβγά, τα ανακατεύουμε ελαφρά για να σπάσουν και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τυριά σε πολύ μικρά κομματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το χέρι καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.

Κόβουμε το ζυμάρι στα δύο, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο, σε μέγεθος τέτοιο που να προεξέχει από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε ένα μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το φύλλο.

Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπει ακριβώς μέσα στο πυρέξ. Κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας το από κάτω φύλλο μέχρι να ενωθεί με το πάνω. Χαράζουμε την πίτα με  κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 1 ώρα περίπου σε 200 C

Tip:

Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγο νερό πριν τα ανακατέψουμε με το τυρί.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close