Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος!
Με την άγρια εντυπωσιακή ομορφιά, τα φυσικά τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και το καλό φαγητό της, έχει φανατικούς θαυμαστές που την επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι.
Η κουζίνα της πλούσια σε γεύσεις, παραδοσιακά πιάτα και πίτες που ξεχωρίζουν για τα απλά υλικά και τις υπέροχες γεύσεις τους. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες, μαγειρευτή κάππαρη, φουρνιστά ρεβίθια, καραβόλοι – σαλιγκάρια γιαχνί – καρπουζένια πίτα, παραδοσιακά παστέλια, αμπελοφάσουλα, ματσάτα – φρέσκα ζυμαρικά – και φυσικά καλασούνα!
Νησιώτισα, με χειροποίητο αφράτο φύλλο ,πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη η φολεγανδρινή πίτα καλασούνα .
Λέγεται και κρεμμυδένια ή σουρωτένια (από το σουρωτό τυράκι από αιγοπρόβειο γάλα και τα κρεμμύδια που περιέχει) καθώς είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού.
Υλικά
Για το φύλλο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κιλό
Μαγιά ξηρή 1 φακελάκι
Νερό χλιαρό 250 ml
Αλάτι 1/2 κ.γ
Ελαιόλαδο 110 ml
Για την γέμιση
Φέτα 250 gr
Μυζήθρα μαλακή 150 gr
Κρεμμύδια 2 μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
Αβγά 2
Αλάτι
Πιπέρι
Κόβουμε το ζυμάρι στα δύο, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο, σε μέγεθος τέτοιο που να προεξέχει από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε ένα μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το φύλλο.
Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπει ακριβώς μέσα στο πυρέξ. Κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας το από κάτω φύλλο μέχρι να ενωθεί με το πάνω. Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 1 ώρα περίπου σε 200 C
Tip:
Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγο νερό πριν τα ανακατέψουμε με το τυρί.