fbpx

Αμοργιανό λαμπριάτικο αρνί ή κατσίκι γεμιστό

436

Αμοργός!

Όποιος επισκεφτεί το νησί θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εδώ. Η θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική ενώ οι παραλίες της  με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους , μαγικές.

Η Χώρα χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους ,αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη χώρα των Κυκλάδων.Τα μικρά κατάλευκα σοκάκια της,  στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες , τα παραδοσιακής  αρχιτεκτονικής σπίτια ,τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και οι σκιερές πλατείες της μας προσκαλούν να αφεθούμε  στη μαγεία της.

Με 2 λιμάνια , τα Κατάπολα και την Αιγιάλη ,3 πανέμορφα χωριά  τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό και την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας , αυτό το θαύμα της φύσης που ειναι ορατή μόνο από την θάλασσα  η Αμοργός καμαρώνει στο Αιγαίο και ανταμείβει  κάθε επισκέπτη.

Η κουζίνα της απλή αλλά πεντανόστιμη , με συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κατσικίσιο κρέας  αλλά και τα ψάρια! Δεν θα ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε Αμοργιανό πατατάτο, χορτόπιτες, ομελέτα με καβουρμά, κακαβιά, μεθυσμένα Αμοργιανά, ξυδάτο, αμοργιανό φάβα ή μαγείρεμα , παστέλι ,ψημένη ρακή και φυσικά ξεροτήγανα!

Η συνταγή για λαμπριάτικο αρνί ή κατσίκι γεμιστό με ρύζι και αλειμμένο με δεντρολίβανο έτσι όπως το φτιάχνουν στην Αμοργό, είναι του Αμοργιανού Kωνσταντίνου Μαύρου!

Υλικά

Κατσικάκι ή αρνάκι από 7-9 κιλά χωρίς κεφάλι πλυμένο καθαρισμένο

Ρύζι για πιλάφι 1 κιλό

Λάδι 2 κούπες

Κρεμμυδάκια 4 φρέσκα και ψιλοκομμένα

H συκωταριά του αρνιού ψιλοκομμένη και πλυμένη στο τρυπητό να στραγγίξει.

Λεμόνια 3 στυμμένα

Αλάτι 3 κουτ.σούπας

Πιπέρι 1 κουτ.σούπας

Ανηθος ψιλοκομμένος ή μάραθος 1 κούπα

Δεντρολίβανο ½ κούπα

Ρίγανη 1 ποτήρι κρασιού

Σπάγκος

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα βάζουμε μια κούπα λάδι και τα κρεμμυδάκια  στην εστία ή φωτιά να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν. Ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε για δύο λεπτά,  1 κουταλιά αλάτι, ½ κουταλάκι πιπέρι, τον άνηθο ή μάραθο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε 7 κούπες νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να τραβήξει το ρύζι το ζουμί του . Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε ακόμη για 15 λεπτά να κρυώσει λίγο η γέμιση . Παίρνουμε το πλυμένο αρνί και το βάζουμε μέσα στο ταψί.

Σε  μπολ βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη τα ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε το αρνί – κατσίκι μέσα έξω. Με βαθιά ή τρυπητή κουτάλα παίρνουμε την γέμιση από την κατσαρόλα και γεμίζουμε το αρνί ή το κατσίκι. Με σπάγκο ράβουμε την κοιλιά του να μην βγει το ρύζι.

Σε  μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι τα χτυπάμε με το σύρμα και περιχύνουμε σε όλο το κρέας. Πασπαλίζουμε όλο το αρνί με το δεντρολίβανο  .Βάζουμε πάνω από το ταψί αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε 3-4 κούπες νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ½ ώρες.

Προσέχουμε κάθε μια ώρα αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Όταν το φαγητό μας ψηθεί σβήνουμε τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο αφαιρούμε την γέμιση από την κοιλιά του αρνιού – κατσικιού και την βάζουμε σε ταψί ή κατσαρόλα.

Κόβουμε μερίδες το ψητό κρέας και το τοποθετούμε στο πιάτο προσθέτοντας δίπλα την γέμιση.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close