fbpx

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

474

Με λίγα και απλά υλικά η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με το χωριάτικο φύλλο, είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό του νησιού, που συνδυάζει το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, με την τυροβολιά. .

Η τυροβολιά – κρεμώδης, λευκή, και κάπως ξινή – είναι ένα ντόπιο μυκονιάτικο τυρί που ταιριάζει πολύ σε αλμυρά αλλά και σε γλυκά φαγητά. Αν δεν την βρούμε – αξίζει όμως τον κόπο να ψάξουμε – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινομυζήθρα, φέτα, μυζήθρα ή κατίκι Δομοκού.

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Προετοιμασία 1 ώρα
Μαγείρεμα 1 ώρα 15 λεπτά

Υλικά

  • Για το φύλο
  • 700 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλυτζ λάδι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό όσο πάρει
  • 2 κουτ.γλυκού αλάτι κοφτά
  • ξίδι μερικές σταγόνες
  • Για την γέμιση
  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
  • 4-5 αβγά
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό, και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (χωρίς να σοτάρουμε τα κρεμμύδια). Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό.
  • Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 42 εκ. Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετά, και στερεώνουμε τις άκρες του στο χείλος του ταψιού.
  • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 200 C πάνω-κάτω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Γεύμα: Πίτες
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close