fbpx

Φλαουνάκια: Παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες από την Μήλο

2.5K

Μήλος μαγική !

Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά. Στην σύγχρονη εποχή η Μήλος είναι πασίγνωστη χάρη στο διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης, το καλό φαγητό, τις εκπληκτικές παραλίες, τις σπηλιές και τα απόκοσμα τοπία, τους παραδοσιακούς οικισμούς και επιλογές περιήγησης που δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε.

Με βουτιές στα τυρκουάζ νερά του Κλέφτικου, ηλιοθεραπεία στα κατάλευκα βράχια του Σαρακήνικου , βόλτες στα κατάλευκα σοκάκια στην πανέμορφη χώρα την Πλάκα ,στα δεκάδες χωριά της στις σπουδαίες κατακόμβες της Τρυπητής και τα απόκοσμα Θειωρυχεία η αίσθηση είναι μοναδική!

Η κουζίνα της ιδιαίτερη! Πέρδικες, τρυγόνια, ορτύκια ,ψάρια, πεταλίδες, στρείδια. Κουφέτο γλυκό του κουταλιού από μελωμένη νεροκολοκύθα και αμύγδαλα,  ζουμερή καρπουζόπιτα, μηλέικη κολοκυθόπιτα, χοιρινό φούρνου, πεντανόστιμα πιταράκια, κρίταμα τουρσί, ξινομυζήθρα πιπεράκια , μηλέικος πελτές, σκορδολάζανα  και φλαουνάκια  είναι κάποια από τα τοπικά της πιάτα!

Τα χόρτα του βουνού που αφθονούν τον χειμώνα είναι η πρώτη ύλη για τα φλαουνάκια, δηλαδή πιτάκια με χόρτα και σταφίδες.

Υλικά για την ζύμη

Αλεύρι 1 κιλό

Αλάτι 1 κ.γ.

Ελαιόλαδο λίγο

Νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση

Χόρτα  του βουνού  1 κιλό (λαχανίδες, κρεμμυδόφυλλο, παπαρούνες, καυκαλήθρες, σπανάκι)

Σταφίδες 3  κουτ. σούπας

Ρύζι 2 κουτ.σούπας

Ελαιόλαδο 1 σφηνάκι

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει σκληρή η ζύμη. Ανοίγουμε χοντρό φύλλο με τον πλάστη και με μια μεγάλη κούπα σχηματίζουμε δίσκους πάνω στο φύλλο. Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ζεματάμε τα χόρτα με αλάτι, πιπέρι και ρύζι μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά. Τοποθετούμε τη γέμιση στο φύλλο και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα φλαουνάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200  C για 20 λεπτά.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή: www.lifo.gr

 

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close