fbpx

Σούπα Ικαριώτικη. Από την συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Ικαριώτισσα Νταϊάνα Κόχυλα

2.7K

Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Ικαρίας χρησιμοποιούν το καλαμποκάλευρο και τους σπόρους του καλαμποκιού στην Ικαριώτικη διατροφή.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει τη μεγάλη θρεπτική αξία του καλαμποκάλευρου ή μπομπότας με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για το λόγο αυτό περιελήφθη πρόσφατα στον “Οδηγό Υγιεινής Διατροφής” του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας σε μια από τις 5 προτεινόμενες ομάδες τροφίμων.

Αποτελεί το βασικό αλεύρι της Λατινικής Αμερικής και αργότερα της Αφρικής. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παρασκευή παιδικών τροφών, εξαιτίας της περιορισμένης παρουσίας γλουτένης. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, νιασίνης, φολικού οξέος, σιδήρου και θειαμίνης. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, σίδηρο και ασβέστιο.

Περιέχει κατά 80% σύνθετους υδατάνθρακες που προσδίδουν μια ισχυρή καρδιοπροστατευτική και αντιλιπιδαιμική δράση. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη.

Η συνταγή για την σούπα με καλαμποκάλευρο και πράσινα λαχανικά είναι από την αρθρογράφο, μαγείρισσα, παρουσιάστρια του «My Greek Table»και  διεθνούς φήμης συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Ικαριώτισσα Νταιάνα Κόχυλα. Μια πολύ παλιά συνταγή και χαρακτηριστικό παράδειγμα των χορταστικών, αληθινών, χορτοφαγικών τροφών που αποτελούν τη βάση της Ικαριακής διατροφής.

“Εδώ και πολλά χρόνια άκουγα για τη χρήση του καλαμποκάλευρου και των σπόρων του καλαμποκιού στην καριώτικη διατροφή· από τότε που μου πρωτοανέφερε η θεία μου η Μαίρη, η οποία πέθανε πριν από αρκετά χρόνια σε ηλικία 92 χρονών, τους λαχανοντολμάδες γεμισμένους με καλαμπόκι που έτρωγε ως παιδί” τονίζει η Νταϊάνα Κόχυλα.

Υλικά

Σούπα Ικαριώτικη με καλαμποκάλευρο και πράσινα λαχανικά.

Προετοιμασία 1 hour
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 6 κούπες νερό ή ελαφρώς αλατισμένο ζωμό λαχανικών
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και λιωμένες
  • 450 γρμ σέσκουλο
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο χοντρό
  • 6 κουταλιές σούπας  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι χοντρό
  • 1 κούπα φύλλα μέντας χοντροκομμένα
  • 1 κούπα 1 χοντροκομμένο μυρώνι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία για 5 περίπου λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σέσκουλο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί κι αυτό. Προσθέτουμε τις 4 κούπες νερό, το αφήνουμε να βράσει και με αργή αλλά σταθερή ταχύτητα ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, όσο ανακατεύουμε έντονα το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηχτή και κρεμώδης, περίπου για 30'. Πέντε λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά και αν χρειάζεται προσθέτουμε και επιπλέον νερό ή ζωμό, ώστε να διατηρήσουμε την υγρή κρεμώδη υφή της σούπας. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες από το υπόλοιπο λάδι πριν το σερβίρισμα.

Σημειώσεις

Μπορούμε να  προσθέσουμε επιπλέον νερό ή ζωμό και να γαρνίρουμε τη σούπα με λίγο θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί ή φέτα.
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close