fbpx

Σίκινος: Ο μικρός παράδεισος που υμνήθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη

2.3K
H Σίκινος ,ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων υμνήθηκε από τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη ως σύμβολο της αυθεντικής ελληνικής ομορφιάς, χάρη στη λιτότητα του τοπίου του.  Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Οινόη, χάρη στους αμπελώνες της και τον εκλεκτό οίνο της.

Είναι ένας προορισμός για όσους λατρεύουν την απλότητα, τις ειδυλλιακές παραλίες , τις οινικές και γαστρονομικές εξερευνήσεις.

Η Χώρα, υπέροχη σαν από καρτ ποστάλ είναι χτισμένη στην άκρη ενός βράχου, σε υψόμετρο 280 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.  Αποτελείται από δύο συνοικίες ( το μεσαιωνικό Κάστρο και το νεότερο Χωριό ) με ασπρισμένα σοκάκια , εκκλησίες, πέτρινα αρχοντικά και ανεμόμυλους .

Η εντυπωσιακή εκκλησία του Κάστρου με τον μπλε τρούλο είναι χτισμένη το 1787 και φιλοξενεί μερικές από τις ωραιότερες μεταβυζαντινές αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής. Το Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής , ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού με πανύψηλα τείχη, κρύπτες και μυστικά περάσματα και  εντυπωσιακή θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης η μαύρη σπηλιά βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου και είναι προσβάσιμο αποκλειστικά μόνο από την θάλασσα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο μεγαλειώδεις θαλασσοσπηλιές των Κυκλάδων.

Το ηλιοβασίλεμα από την Παναγία την Παντοχαρά, γνωστή και ως “το εκκλησάκι του Ελύτη”. Χτισμένο το 2011, αυτό το μικρό  ξωκλήσι αποτελεί δωρεά του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στο νησί.
Ευλογημένος τόπος με  με μικρές και ειδυλλιακές παραλίες ( Αλοπρόνοια, Διαλισκάρι,Αγ.Γεωργιος, Αγ.Παντελεήμονας , Σαντοριναίικα, Αγ.Γιάννης, Μάλτα) όπου είναι προσβάσιμες μέσα από μονοπάτια ή δια θαλάσσης.

Η κουζίνα της  είναι πλούσια σε παραδοσιακές συνταγές, βασισμένες σε εκλεκτά τοπικά προϊόντα. ( Φαβοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, αμπελοφάσουλα, πουράζενες (ντολμαδάκια με φύλλα αγριόχορτων), πιτούλες (με γέμιση ανθότυρο ή κρεμμύδι) κόκορας κρασάτος με μακαρόνια, κατσικάκι γεμιστό, κουνέλι στον φούρνο.

Αλλά και γλυκιές παραδοσιακές λιχουδιές όπως η  περίφημη «διαγκουρένια» (χυλός από καρπούζι, αλεύρι, μέλι και σουσάμι), γλυκό κουταλιού καρπούζι ή λουκουμάδες με θυμαρίσιο μέλι.

Το νησί παράγει επίσης εξαιρετικό σικινιώτικο κρασί από διάφορες ποικιλίες. Μία επίσκεψη στο πρότυπο οινοποιείο – αμπελώνα – εστιατόριο  –  του νησιού είναι θαυμάσια εμπειρία. Ακολουθώντας τις αρχές της σύγχρονης οικολογίας, η λειτουργία του βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close