fbpx

Σάμαλι. Συνταγή δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού από τη Λέρο

2.7K

Σάμαλι, εδώ το καλό σάμαλι” φώναζε ο γλυκοπώλης όταν περιφερόταν πριν πολλά χρόνια στις γειτονιές και διαλαλούσε την πραμάτεια του. Και τρέχαμε όλα τα παιδιά γύρω του για να αγοράσουμε το αγαπημένο μας γλυκάκι.

Ο chef Νικόλας Σιφουνιός θα μας ξυπνήσει μνήμες με αυτή την απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή. Σιροπιαστό, με άρωμα μαστίχας και ροδόνερου “είναι ότι καλύτερο έχει φτιάξει” μας λέει και δεν έχουμε παρά να το επιβεβαιώσουμε φτιάχνοντας το.

Προετοιμασία 1 hour
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 500 γρμ σιμιγδάλι χοντρό
  • 500 γρμ γιαούρτι
  • 300 γρμ ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 2 κουτ.γλυκού σόδα κοφτά
  • 1 κουτ.γλυκού μαστίχα
  • 4 κουτ.γλυκού σισαμέλαιο ή βούτυρο κλαριφιέ
  • Για το σιρόπι
  • 700 ml νερό
  • 700 γρμ ζάχαρη
  • 1 κουτ.σούπας λεμόνι
  • 1 κουτ.σούπας ροδόνερο
  • αλάτι λίγο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά και τελευταίο το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε τον χυλό σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε 2 ώρες.
  • Ψήνουμε σε αντιστάσεις 180 για 45' περίπου. Είναι έτοιμο όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι μετρώντας 5 ' και αφήνουμε άλλα 5' στην άκρη. Σιροπιάζουμε κατ'ευθείαν από τον φούρνο και το αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει.

Σημειώσεις

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Νικόλαος Σιφουνιός Chef 
Γεύμα: Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close