fbpx

Πίτα του βοσκού με το αρνάκι που μας περίσσεψε: Δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

2.8K

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε με κάποια φαγητά που μας έμειναν από το Πάσχα. Όπως το αρνάκι ή το κατσικάκι. Τα αξιοποιούμε, ετοιμάζοντας νέες συνταγές . Zero food waste λοιπόν χωρίς να πετάμε τίποτα στη κουζίνα μας!

Η συνταγή για πεντανόστιμη πίτα του “βοσκού” με ψητό αρνάκι, μυρωδικά, σκεπασμένη με πουρέ πατάτας είναι από τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη απο τον Μεσότοπο της Λέσβου”

Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά | Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά | Μερίδες: 4 -6

Υλικά

 Για το αρνί

Ψητό αρνί, έτοιμο ψιλοκοµµένο 500 gr

Ξερό Κρεµµύδι ψιλοκοµµένο 180 gr

Φρέσκο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο 60 gr

Σκόρδο, ψιλοκοµµένo 20 gr

Καρότο, τριµµένο στο λεπτό µέρος του τριφτή 120 gr

Πελτές ντοµάτας  20 gr

Νερό ή ζωµός λαχανικών 500 gr

Ελαιόλαδο 60 gr

Μπαχάρι σε σκόνη  5 gr

Kανέλλα σε σκόνη 5 gr

Μοσχοκάρυδο σε σκόνη 5  gr

Γαρίφαλο σε σκόνη 3 gr

Αλάτι / Πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας

Πατάτες 1 κιλό

Πλήρες γάλα 120 ml

Κεφαλογραβιέρα, τριµµένη 150 gr

Βούτυρο  100 gr

Αλάτι/ Πιπέρι


Τρόπος Εκτέλεσης

Για το αρνί

Σε µια κατσαρόλα, ρίχνουµε το λάδι, το ψιλοκοµµένο φρέσκο και ξερό κρεµµύδι, τα σοτάρουµε για 2- 3 λεπτά*.Προσθέτουµε το καρότο, σοτάρουµε ακόµα 2 λεπτά* και ρίχνουµε το ψηµένο αρνί.Κατόπιν ρίχνουµε το πελτέ ντοµάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τα µπαχαρικά µας και ανακατεύουµε.Ρίχνουµε το νερό ή ζωµό λαχανικών.  Συνεχίζουµε το ανακάτεµα για 5 λεπτά.Χαµηλώνουµε την φωτιά και το αφήνουµε 25 λεπτά*περίπου µέχρι να µην έχει υγρά.

Για τον πουρέ πατάτας

Καθαρίζουµε τις πατάτες και τις κόβουµε στα 4 ώστε να βράσουν πιο γρήγορα. Τις ρίχνουµε σε µια κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό και τις βράζουµε µέχρι να µαλακώσουν – χωρίς να λιώσουν. Μόλις ετοιµαστούν, τις σουρώνουµε και τις τοποθετούµε σε µια κατσαρόλα. Ρίχνουµε κατευθείαν το γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι και τις λιώνουµε µε το ειδικό εργαλείο. Προσοχή, ο πουρές πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός, ώστε να µπορεί να σταθεί πάνω από τον κιµά.

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180 βαθµούς. Τοποθετούµε το κρέας σε ένα πυρέξ και προσθέτουµε προσεκτικά από πάνω του, τον πουρέ πατάτας, ώστε να καλυφθεί οµοιόµορφα όλη η επιφάνεια του πυρέξ. Με ένα πιρούνι πιέζουµε ελαφρά την επιφάνεια του πουρέ, ώστε να ψηθεί καλύτερα στο φούρνο και να γίνει πιο τραγανός.

Ραντίζουµε την επιφάνεια µε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουµε το πυρέξ στο φούρνο και το αφήνουµε να ψηθεί για 30 λεπτά* στους 180 C  µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.*Όλοι οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί, και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα .

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Στράτος Ιωσηφέλλης chef

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close