fbpx

Μπατούδο. Παραδοσιακή συνταγή Νάξου από τον executive chef Στέλιο Κορρέ.

929

Το Πάσχα, στη μαγειρική παράδοση του Αιγαίου, το αρνί και το κατσίκι έχουν κυρίαρχο ρόλο, τα οποία σχεδόν πάντα γεμίζουν με μια πλούσια γέμιση, που περιλαμβάνει σαν συστατικά το ρύζι και τα αρωματικά βότανα. Κάθε νησί έχει τη δική του συνταγή ανάλογα με τις ιστορικές του καταβολές.

Το «Μπατούδο» της Νάξου είναι συνταγή της τοπικής κουζίνας με χαρακτηριστικό υλικό της γέμισης, τα σέσκουλα.

Το συναντάμε κυρίως στην ορεινή Νάξο. Συνηθίζεται για το πασχαλινό φαγητό της Κυριακής του Πάσχα της «Λαμπρής».

  • Η προεργασία γίνεται από την παραμονή, αργά το βράδυ του Μ. Σαββάτου, όπου γεμίζεται το αρνί και ψήνεται πάνω σε κλήματα μέσα στον ξυλόφουρνο.

Μπατούδο

Servings 6
Προετοιμασία 1 hour 28 minutes

Υλικά

  • 1 αρνάκι γάλακτος μέχρι 8 κιλά
  • 3 κιλά σέσκουλα
  • 3 ματσάκια μάραθο
  • 3 ματσάκια μαϊντανό
  • 3 ματσάκια άνηθο
  • 3 ματσάκια δυόσμο
  • 6 κρεμμύδια φρέσκα
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 φλυτζ. ρύζι γλασέ γλασσέ
  • 6 ποτ. νερό
  • 3 ποτ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε το αρνί καλά, εσωτερικά και εξωτερικά. Σε κατσαρόλα, βάζουμε 2 ποτήρια ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε όλα τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα.
  • Όταν μαραθούν, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό .Όταν βράσει, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις απορροφήσει το νερό, η γέμιση είναι έτοιμη.
  • Με μια κουτάλα, γεμίζουμε το αρνί και το ράβουμε με κλωστή και βελόνα. Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί πάνω στα κλήματα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και λάδι.
  • Εν συνεχεία πυρώνουμε τον φούρνο με κλαδιά και μόλις κάψει καλά, τοποθετούμε στον φούρνο το ταψί και το αφήνουμε όλη την νύχτα μέχρι την επόμενη μέρα.
Γεύμα: Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close