fbpx

Μπαλεζές Λέσβου. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

1K

Ο μπαλεζές της Λέσβου είναι το μουχαλεμπί της Ανατολής – παραδοσιακή αρωματική κρέμα με ανθόνερο – Το γλυκό αυτό οι νοικοκυρές το πήγαιναν κατά την 3η μέρα ως δώρο στο σπίτι της λεχώνας για να δουν το νεογέννητο μωρό. Πλέον συνδέεται με την νηστεία.

Μπαλεζές Λέσβου

Servings 8
Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 110 γρ Νισεστέ ή (κόρν φλάουρ)
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ χυμό ρόδι 
  • 75 γρ νερό
  • 80 γρ αμύγδαλο φιλέ  
  • 100 γρ σταφίδες
  • 80 γρ σταγόνες σοκολάτας Υγείας 
  • 50 γρ αποξηραμένο σύκο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ ρόδι, καθαρισμένο και ξεσποριασμένο
  • 20 γρ ανθόνερο

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε μπολ τον νισεστέ με 150 γρ νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το υπόλοιπο νερό, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το λιωμένο νισεστέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.
  • Ρίχνουμε το ανθόνερο μαζί με το χυμό ρόδι , προσθέτουμε 60 γρ αμύγδαλα, τις σταφίδες , τις σταγόνες σοκολάτας, 50 γρ σπόρους από το ρόδι και το σύκο.
  • Σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα ή σε ατομικά μπολ και αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σπόρους από ρόδι.
Γεύμα: Dessert
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close