Ο μπαλεζές της Λέσβου είναι το μουχαλεμπί της Ανατολής – παραδοσιακή αρωματική κρέμα με ανθόνερο – Το γλυκό αυτό οι νοικοκυρές το πήγαιναν κατά την 3η μέρα ως δώρο στο σπίτι της λεχώνας για να δουν το νεογέννητο μωρό. Πλέον συνδέεται με την νηστεία.
Μπαλεζές Λέσβου
Υλικά
- 110 γρ Νισεστέ ή (κόρν φλάουρ)
- 250 γρ ζάχαρη
- 100 γρ χυμό ρόδι
- 75 γρ νερό
- 80 γρ αμύγδαλο φιλέ
- 100 γρ σταφίδες
- 80 γρ σταγόνες σοκολάτας Υγείας
- 50 γρ αποξηραμένο σύκο, ψιλοκομμένο
- 60 γρ ρόδι, καθαρισμένο και ξεσποριασμένο
- 20 γρ ανθόνερο
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε μπολ τον νισεστέ με 150 γρ νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το υπόλοιπο νερό, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το λιωμένο νισεστέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.
- Ρίχνουμε το ανθόνερο μαζί με το χυμό ρόδι , προσθέτουμε 60 γρ αμύγδαλα, τις σταφίδες , τις σταγόνες σοκολάτας, 50 γρ σπόρους από το ρόδι και το σύκο.
- Σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα ή σε ατομικά μπολ και αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σπόρους από ρόδι.