fbpx

Λειψοί το νησί της Καλυψούς: Η απαράμιλλη ομορφιά και το πρώτο καταφύγιο δελφινιών

2.6K

Oι Λειψοί ή Λειψώ είναι το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικημένο της συστάδας 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) Η ελληνική μυθολογία λέει πως η νύμφη Καλυψώ που ζούσε στο νησί Ωγυγία (αρχαία ονομασία των Λειψών) κράτησε όμηρο τον Οδυσσέα για 7 ολόκληρα χρόνια ενώ στην επανάσταση του ’21 αποτέλεσε καταφύγιο για τον Μιαούλη και τους Ψαριανούς, Υδραίους και Σπετσιώτες αγωνιστές.

Με μόλις 800 κατοίκους το κρυφό στολίδι της Δωδεκανήσου χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη ομορφιά αλλά και την σπάνια βιοποικιλότητα του.

Οι παραλίες του Κατσαδιά, Κάμπος, Πλατύς Γιαλός με άμμο , αλλά και η Χοκλαχούρα, Ξηρόκαμπος, Παπαντριά και Μονοδένδρι με βότσαλο, είναι ξεχωριστές και πανέμορφες!

Έχουν πλούσια τοπική κουζίνα (ψάρια και θαλασσινά, πατσαβουρόπιτα, πουγκάκια,ξεροτήγανα µε μέλι αλλά και τα περίφηµα γλυκά του κουταλιού) ενώ παράγουν ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, αγνό θυμαρίσιο μέλι και τυροκομικά (λαδοτύρι και μυζήθρα). Συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο οινοποιητικών πόλεων της Ευρώπης Resevil με μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Το φημισμένο κρασί τους έφτανε κάποτε μέχρι το Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί σαν νάμα.

Διαθέτουν αρκετά και σημαντικά αξιοθέατα όπως η Αρχαία Ακρόπολη και τα ερείπια του αρχαίου κάστρου αλλά και πολλά βυζαντινά παρεκκλήσια, όπως το μοναστήρι του Αγ.Ιωάννη του Θεολόγου και την προστάτιδα του νησιού Παναγιά του Χάρου.

Τα 24 τριγύρω μικρά νησάκια αποτελούν ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας και παρθένα μέρη µε πλούσια χλωρίδα και πανίδα (είναι στον κατάλογο Natura 2000) και αποτελούν καταφύγιο για τη φώκια monachus-monachus, για θαλάσσιες χελώνες, αλλά και για πολλά πουλιά ενώ είναι γεμάτα µε φωλιές κάποιων εξαιρετικά σπάνιων από αυτά.

Ο απλός και χαλαρός τρόπος ζωής αρέσει τόσο πολύ στους Ιταλούς που κάποιοι έχουν φτιάξει έναν οικισμό, τη λεγόμενη ιταλική συνοικία . Κρατούν φιλικές σχέσεις με τους ντόπιους και ακολουθούν τις συνήθειες και τη κουζίνα  των ντόπιων, μεταδίδοντας και τις δικές τους.

Αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα προς όλους , αυτός ο μικρός τόπος, έχει καταφέρει  πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων καταργώντας τους κάδους .

Συνεχίζοντας να μας εκπλήσσουν θετικά οι Λειψοί αποδέχτηκαν την πρόταση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” ώστε να δημιουργηθεί εκεί  το καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Η διαδικασία εύρεσης της τοποθεσίας ξεκίνησε το 2010 και οδήγησε σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αφού έγινε ανάλυση των χαρακτηριστικών τους επιλέχθηκε ο κόλπος Βρουλιά στους Λειψούς, τοποθεσία που πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου, κάτι που υποστήριξαν έμπρακτα οι κάτοικοι του.

“Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2.500 χρόνια», επισημαίνει η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν

εξηγεί, προσθέτοντας ότι το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς θα είναι το πρότυπο, με γνώμονα το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν αντίστοιχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Θα παρέχει λύσεις σε τρία βασικά προβλήματα:
Στην παγκόσμια έλλειψη φυσικού χώρου φιλοξενίας για τα δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.
Στην έλλειψη εγκαταστάσεων κτην. περίθαλψης υψηλών προδιαγραφών για τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη στην Ελλάδα.
Στην έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τις δραματικές συνέπειες της αιχμαλωσίας των δελφινιών.

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Τα άρθρα στους συνδέσμους:

Η μικρή Ιταλία του Αιγαίου: Το νησί των 700 κατοίκων που θυμίζει επίγειο παράδεισο

 

https://ecozen.gr/2019/06/to-proto-ston-kosmo-katafygio-delfinion-tha-ginei-stoys-leipsoys/

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close