fbpx

Συνταγή για λαγάνα και ταραμοσαλάτα.Δια χειρός chef Βαλάντη Τσακαλίδη από τη Ρόδο

1.8K

Σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας η λαγάνα έχει την τιμητική της στο τραπέζι μας μαζί με την ταραμοσαλάτα και τα σαρακοστιανά. Μάρτης χωρίς Σαρακοστή και καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν υπάρχει. Η παράδοση μας θέλει να είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που παρασκευάζεται στους φούρνους.

Ο chef Βαλάντης Τσακαλίδης μας προτείνει συνταγές για χειροποίητη λαγάνα – που είμαστε σίγουροι είναι νοστιμότερη από την έτοιμη –  με ταχίνι μαυροσούσαμο και ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά.

Λαγάνα με ταχίνι μαυροσούσαμο

Προετοιμασία 30 minutes
Μαγείρεμα 35 minutes

Υλικά

  • 750 gr αλεύρι κίτρινο
  • 150 gr σιμιγδάλι
  • 8 gr μαγιά φρέσκια
  • 550 gr νερό
  • 18 gr αλάτι
  • 65 gr ταχίνι από μαύρο σουσάμι
  • 250 gr Πουλίς η Poolish
  • Για το Πουλις *
  • 176 gr νερό
  • 0,15 gr μαγιά
  • 172 gr αλεύρι Αν βρούμε Robin Hour ακόμα καλύτερα

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε για λίγη ώρα τη ζύμη να διπλασιαστεί .
  • Την τοποθετούμε σε ταψί και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
  • Την πατάμε με τα δάχτυλα και ραντίζουμε με νερό.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε αέρα στους 180 C για 25 με 35' αναλόγως τον φούρνο.

Σημειώσεις

  • Το Πουλίς η Poolish είναι η διαδικασία για να ενεργοποιηθεί καλύτερα η μαγιά κάνοντας μια ελαφριά μαλακή ζύμη με τα τρία υλικά – νερό μαγιά και αλεύρι –
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει πριν την προσθέσουμε στο αλεύρι για τη ζύμη μας.
Κουζίνα: Ελληνική

Ταραμοσαλάτα

Προετοιμασία 30 minutes

Υλικά

  • 120 gr ταραμάς λευκός πάστα
  • 120 gr κρεμμύδι λευκό
  • 70 gr χυμός από λεμόνι
  • 100 gr νερό ανθρακούχο
  • 300 gr ψίχα ψωμιού σε γάλα
  • 650 gr ηλιέλαιο
  • αλάτι – πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε πολύ καλά σε μπλέντερ το κρεμμύδι με αρκετό νερό, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε για να φύγει η αψάδα του *
  • Στραγγίζουμε πολύ καλά να φύγει όλο το νερό και βάζουμε στο ραβδομπλεντερ την πάστα από το κρεμμύδι που φτιάξαμε, τον ταραμά, το μουλιασμένο και στραγγισμένο ψωμί, τον χυμό λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά να γίνει ένα μείγμα.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι να γίνει σαν μαγιονέζα, αραιώνουμε με το ανθρακούχο και διορθώνουμε με αλατοπίπερο αν χρειαστεί, η λεμόνι αν χρειάζεται επιπλέον.

Σημειώσεις

  • Αψάδα είναι η ερεθιστική για τη μύτη και τη γλώσσα, χαρακτηριστική γεύση και οσμή ενός τροφίμου ή υγρού με έντονη γεύση  (λεμονιού, κρεμμυδιού, τζιντζερ κ.α.)
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close