fbpx

Λέρος: Oι κεραμίστες Γιώργος και Ευθύμιος Σιφουνιός και η Ιαπωνική τεχνική Ρακού

3.1K

“Αν ανάψει το καμίνι , περιμένεις , ανυπομονείς να δεις τι χρώματα θα βγάλεις από μέσα…και ειδικά στην τεχνική Ρακου. Είναι αυτό που σε τρελαίνει και σου δίνει κουράγιο να πας και την επόμενη μέρα να δημιουργήσεις ξανά και ξανά και ξανά “

Δεν θυμάμαι πόσες φορές άκουσα αυτή τη φράση του κυρίου Γιώργου Σιφουνιού σε βίντεο συνέντευξης που παρέθεσαν με τον γιο του Ευθύμιο . Και πόσο πολύ μου έκανε εντύπωση η αγάπη τους για την κεραμική τέχνη  και ειδικά την ιαπωνική τεχνική, Ρακου.

Τους καλωσορίζω λοιπόν με χαρά σε μια δική μας διαδικτυακή  – λόγω συνθηκών – συνέντευξη  και υπόσχομαι πως την επόμενη φορά θα τα πούμε στην υπέροχη Λέρο από κοντά.

Αγαπητοί κύριε Γιώργο και Ευθύμιε, θα θέλαμε όλοι να μάθουμε πως ξεκίνησε αυτή η  δραστηριότητα σας. Ήταν κάτι που βρήκατε από παππού σε πατέρα ή προέκυψε λόγω κάποιου γεγονότος .

Καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια και τυχαία. Η κόρη μου που είναι και αδελφή του Ευθύμιου, φοίτησε για λίγο καιρό σε μια σχολή Κεραμικής. Δυστυχώς όμως, σύντομα αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές της, λόγω δερματικών προβλημάτων, που της προκάλεσε η επαφή με τον πηλό και τον γύψο. Μπορεί να μην ακολούθησε η ίδια την τέχνη της κεραμικής, όμως μας μετέφερε το μικρόβιο για αυτή την τέχνη, που μέχρι τότε μας ήταν σχεδόν άγνωστη. Από τον τρόπο με τον οποίο μιλούσε για την κεραμική, μας έκανε να την αγαπήσουμε, δίχως να την έχουμε γνωρίσει ακόμα σε πρακτικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο είχαμε την πρώτη επαφή με αυτή την τέχνη, που έμελλε να γίνει το μεράκι της ζωής μας.

Μιλήστε μας για την Ιαπωνική τέχνη Ρακου.

Σε μια επίσκεψη μας στην Σάμο πριν πολλά πολλά χρόνια έτυχε να συναντήσουμε έναν καλό τεχνίτη Ρακού , ο οποίος μετέπειτα μετατράπηκε σε φίλο, ήταν η αφορμή να ξεκινήσουμε αυτήν τη μοναδική και απαράμιλλή Ιαπωνική Τεχνική Ρακού. Η τεχνική Ρακού έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία και “επινοήθηκε” στα πλαίσια μιας τελετής τσαγιού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και πολύ δύσκολη τεχνική. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Πρώτα κατασκευάζουμε τα κεραμικά μας με τον παραδοσιακό τρόπο. Έπειτα, κάθε κεραμικό έργο τέχνης ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με ειδικά οξείδια. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές 900-1000οc. Όπως είναι λογικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αυτά τα οξείδια λιώνουν και έπειτα με έναν πολύ δεξιοτεχνικό τρόπο δημιουργούνται τα μοναδικά Ρακού. Κάθε κομμάτι είναι πραγματικά μοναδικό, ποτέ δεν θα βρει κανείς 2 όμοια κομμάτια. Είναι πραγματικά μια πολύ ιδιαίτερη και επικίνδυνη λόγω καπνών και φωτιάς τεχνική που όμως το αποτέλεσμα που θα πάρεις κάνουν την όλη διαδικασία να αξίζει τον κόπο.

Έχετε μια οικογενειακή επιχείρηση, είστε πατέρας και γιος. Πόσο βοηθάει ή και επεμβαίνει ο ένας στην δουλειά του άλλου. Με την έννοια πως ο παλιός μάστορας έχει εμπειρία και γνώση και ο νέος έχει γνώση νέων τεχνικών και τεχνολογίας.

Πιστεύω η όποια επιτυχία και συνέπεια που έχουμε βασίζεται στην άψογη συνεργασία που έχουμε και σε επαγγελματικό επίπεδο. Όταν υπάρχει συζήτηση, συνεννόηση, εργατικότητα, λογική και πολύ αγάπη για αυτό που κάνουμε, τότε μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να δημιουργηθούν. Ο πατέρας μου στην προκειμένη είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια μέσα μου για το επιχειρείν και για την αγάπη της κεραμικής. Συνεργαζόμαστε σε απόλυτο επίπεδο και όποιες διαφωνίες μας βρίσκονται μόνο στο δημιουργικό κομμάτι και είναι αυτό το οποίο συνεχώς μας πηγαίνει ένα βήμα μπροστά.

Η μεγαλύτερη χαρά είναι το να δουλεύω πλάι πλάι με τον πατέρα μου. Αυτό είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο και βαθύ από την εργασία. Από εκεί και πέρα έχουμε συνδυάσει την γνώση με τις Νέες τεχνολογίες και εδώ και χρόνια έχουμε ένα κανάλι κεραμικής στο Youtube (Sifounios Pottery), όπου χιλιάδες κόσμου έχουν δει τα βίντεο μας για να μάθουν, να εμπνευστούν ή και να ψυχαγωγηθούν στο κομμάτι της κεραμικής. Επίσης έχουμε εκδώσει και ένα βιβλίο Κεραμικής (Pottery for Beginners -The art of throwing wheel) όπου έχουμε βάλει όλη την αγάπη και την εμπειρία μας για την κεραμική σε ένα βιβλίο που πραγματικά έχει αγαπήσει ο κόσμος.

Η βιοτεχνία σας βρίσκεται σε έναν αγαπημένο τόπο αλλά παράλληλα σχετικά μικρό. Οι δημιουργίες σας απευθύνονται  στους ντόπιους – επαγγελματίες και ιδιώτες –  στους επισκέπτες του νησιού – Έλληνες και ξένους –  ή υπάρχει δυνατότητα να ταξιδέψουν και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Λέρος είναι ένα πραγματικά πανέμορφο νησί και εμείς είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε αυτό, και μπορούμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο ευλογημένο τόπο. Οι δημιουργίες μας στηρίζονται, σε συγκινητικό βαθμό από τους ντόπιους κατοίκους και επαγγελματίες της Λέρου και αυτό είναι κάτι που πραγματικά μας κάνει να νιώθουμε ευγνώμονες. Επίσης βρισκόμαστε σε ένα μαγικό νησί που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών και νιώθουμε ευλογημένοι με το να είναι το κατάστημα μας, η πρώτη τους επιλογή για 20 χρόνια τώρα καθώς σε εμάς θα βρουν μοναδικά χειροποίητα κεραμικά.

Εδώ και κάποια χρόνια έχουμε φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου οι λάτρεις των κεραμικών μας, μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα μας από την άνεση του σπιτιού τους με λίγα κλικ, και έτσι αποστέλλουμε τα μοναδικά κεραμικά μας σε όλα τα μέρη του κόσμου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αγάπη και το μεράκι για την Κεραμική και η υποστήριξη του κόσμου είναι αυτά που μας δίνουν την δύναμη για να συνεχίσουμε.

Εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο να δημιουργεί κάποιος βάζοντας ψυχή όπως εσείς τι δυσκολίες μπορεί να συναντήσει στην κεραμική τέχνη ? Θα μπορούσε να ξεκινήσει στην αρχή ερασιτεχνικά  και τι χρειάζεται για να περάσει στο επόμενο βήμα που ενδεχομένως θα  είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα. 

Η κεραμική τέχνη όπως σωστά είπατε είναι κυρίως ψυχή. Είναι χώμα και νερό που παίρνει ζωή μέσα από τα χέρια μας. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες καθώς η κεραμική είναι από τις πιο δύσκολες τέχνες. Χρειάζονται υπομονή, επιμονή, και πολλές ώρες δουλειάς. Σκεφτείτε ότι ακόμα και μετά από δεκάδες χρόνια, οι κεραμιστές παραμένουμε μαθητές.

Για αρχή χρειάζεται κάποιο κεφάλαιο για την αγορά του εξοπλισμού και κάποιων εργαλείων που δεν σας κρύβω ότι είναι αρκετά χρήματα. Όπως πολλοί του αντικειμένου γνωρίζουν η κεραμική είναι από τα πιο ακριβά χόμπι. Ο βασικότερος όμως ανατρεπτικός παράγοντας στην ασχολία της κεραμικής είναι η ίδια η τέχνη της κεραμικής. Πρόκειται για μια τέχνη όπου χρειάζονται χωρίς υπερβολές χιλιάδες ώρες ενασχόλησης για να θεωρηθεί κάποιος έστω και αρχάριος ή για να μάθει τα βασικά της τέχνης. Κάποια πράγματα όπως η κατασκευή στον τροχό, φαίνονται με μια πρώτη ματιά πολύ εύκολη διαδικασία, πράγμα που όμως δεν ισχύει καθόλου.

Τώρα για να γίνει αυτή η τέχνη ως κύριο επάγγελμα, θα χρειαστεί η μάθηση και η εμπειρία για πολλά χρόνια με κάποιον πολύ έμπειρο κεραμίστα, και έπειτα ώρες και ώρες εκμάθησης και εξάσκησης στα άπειρα μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά. Ακόμα και κάποιος κεραμίστας με 50 χρόνια εμπειρία δεν παύει να μαθαίνει και να βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Βέβαια στις δύσκολες ημέρες που περνάμε το να κάνεις σαν κύριο σου επάγγελμα την κεραμική είναι κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο και από οικονομικής απόψεως και λόγω αμέτρητων δυσκολιών θα χρειαστεί τεράστια αγάπη, υπομονή και αφοσίωση. Για κάποιον όμως που έχει τα προαναφερθέντα, αξίζει η προσπάθεια γιατί το ταξίδι είναι όμορφο.

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω Covid που μας περιορίζει σε όλους τους τομείς. Πως το αντιμετωπίζετε ?

Δυστυχώς είμαστε στην εποχή του Covid και είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ειδικά επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του τουρισμού όπως στον χώρο της κεραμικής είμαστε από τις πιο βαθιά πληττόμενες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Μας έχει περιορίσει σε όλους τους τομείς με σημαντικότερο της αναστολής λειτουργίας του καταστήματος μας καθώς και την αναστολή του τουρισμού.

Εμείς διατηρούμε και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα για να μπορούμε να λειτουργήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες πράγμα που όμως δεν είναι αντίβαρο για την αναστολή του φυσικού καταστήματος στο νησί. Παρόλα αυτά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον και πιστεύουμε ότι το φως στο τούνελ έχει αρχίσει να φαίνεται και πολύ σύντομα θα έχουμε αφήσει πίσω όλες
αυτές τις κακές αναμνήσεις.

Κλείνοντας αυτή την τόσο όμορφη συζήτηση θα ήθελα μια ευχή ..Για εσάς αλλά και όλον τον κόσμο!

Ευχόμαστε Υγεία σε όλους , δημιουργικότητα και υπομονή, και σύντομα να βρεθούμε στην κανονικότητα μας με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπάν. Δεν το βάζουμε κάτω αλλά προσπαθούμε όποιες και αν είναι οι συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά. Ξέρετέ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες μπορούμε όμως να επιλέξουμε την στάση μας απέναντι σε αυτές. Σας ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη συζήτηση και φιλοξενία και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι δημιουργικοί όπως εσείς που μοιράζονται τις ομορφιές του τόπου μας με όλη την Ελλάδα και θα χαρούμε όταν τα πράγματα είναι καλύτερα να τα πούμε από κοντά στο όμορφο νησί μας την Λέρο.

 

Σας ευχαριστώ!

Στέλλα Προύζου

 

Facebook:

 Instagram:
Youtube:
Website:
Shop:
Email:

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close