fbpx

Κεσκέκι. Παραδοσιακή συνταγή Σάμου

1.9K

Το Κεσκέκι είναι έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κατά τη χριστιανική περίοδο διαδόθηκε με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μικράς Ασίας (στη Μυτιλήνη, στα Βουρλά, στη Σπάρτη Πισιδείας, στον Πόντο, στην Καππαδοκία) και εξελίχθηκε σε γιορτινό και γαμήλιο έθιμο. Είναι βραστό κρέας με σιτάρι που το έφτιαχναν εκτός από τις γιορτές στους αρραβώνες και στους γάμους.

Στη Σάμο το φτιάχνουν πάντα την Πρωτοχρονιά, αλλά και σε πολλές γιορτές σε μεγάλες ποσότητες και μοιράζεται στους πιστούς. Η διαφορά είναι πως την παραμονή Πρωτοχρονιάς βράζεται για πολλές ώρες και το απόβραδο μπαίνει σε φούρνο σε σφραγισμένη γάστρα στους 90 C μέχρι το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς, ενώ στις γιορτές βράζεται μόνο σε μεγάλα καζάνια και ονομάζεται “Γιορτή”

Το σιτάρι κοπανιέται σε μεγάλα ξύλινα ή πέτρινα γουδιά με μεγάλους ξύλινους κόπανους – γουδοχέρια, μέχρι ο καρπός να αποφλοιωθεί και να σπάσει λίγο.

Έπειτα στρώνεται σε σεντόνια στον γυναικωνίτη της εκκλησίας, για να στεγνώσει αφού πριν το κοπάνισμα έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο. Στη συνέχεια μετά από δύο μέρες περίπου το σιτάρι μαζεύεται και κοσκινίζεται καλά για να φύγει ο φλοιός.

Όταν φτάσει η μέρα για την παρασκευή του κεσκεκιού , το σιτάρι πρέπει να ξανά πλυθεί και το αφήνουν να φουσκώσει. Παράλληλα κόβονται τα κρεμμύδια σε μέτριο μέγεθος και φιλετάρουν το κρέας.

Μόλις τα υλικά είναι έτοιμα μοιράζονται στα καζάνια. Πρώτα κάτω τοποθετείται το κρεμμύδι να καλύψει όλο τον πάτο, από πάνω μπαίνει το κρέας έτσι ώστε να καλύψει το κρεμμύδι να μη φαίνεται καθόλου, τέλος πάνω από το κρέας τοποθετείται το σιτάρι καλύπτοντας και αυτό με τη σειρά του το κρέας. Οι αναλογίες και οι δόσεις των υλικών εξαρτούνται από τη χωρητικότητα του κάθε καζανιού.

Σε περιόδους νηστείας φτιάχνεται χωρίς κρέας αλλά με ρεβίθια , κρεμμύδια και στάρι.

Κεσκέκι. Παραδοσιακή συνταγή Σάμου

Servings 4
Προετοιμασία 1 hour
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας αρνί ή κατσίκι ή χοιρινό ή και βοδινό
  • 1 κιλό κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κιλό σπασμένο σκληρό στάρι.
  • 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο.
  • 1 ξυλάκι κανέλας για το βράσιμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα
  • 50 γρμ βούτυρο. προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε στο λάδι το κρέας και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε αρκετό νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε 2-3 ώρες μέχρι να ξεκολλήσει το κρέας από τα κόκαλα.
  • Αφαιρούμε τα κόκαλα και αν θέλουμε το κρέας να βρίσκεται σε κομμάτια μέσα στο φαγητό, το βάζουμε στην άκρη. Αν προτιμούμε να λιώσει, το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
  • Στη κατσαρόλα με τα βρασμένα κρεμμύδια και το ζωμό του κρέατος προσθέτουμε το στάρι και το ξυλάκι της κανέλας και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συχνά γιατί το φαγητό κολλάει πολύ εύκολα.
  • Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια και να υπάρχει κοντά μας βραστό νερό, για να προσθέτουμε στο φαγητό. Αυτή η διαδικασία κρατάει 2-3 ώρες μέχρι να βράσει το στάρι.
  • Αφού βράσει, το βάζουμε στη γάστρα , προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, βούτυρο και φουρνίζουμε για 4 ώρες σε 140 C σε αέρα.
Γεύμα: Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close