fbpx

Πιλάφι με αρνάκι. Παραδοσιακή συνταγή Κάσου από το Λύκειο Ελληνίδων Κάσου

1.6K

Η Ηρωική Νήσος Κάσος, είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ένα ταξίδι στην ηρωική νήσο Κάσο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Ένα ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο.Είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στην αγνότητα και στο παρελθόν.

Πλημμυρισμένη από τα πανηγύρια της, στην αυθεντική τους μορφή,με τη συνοδεία της λύρας του λαούτου και γεμάτη από το κέφι του ντόπιου πληθυσμού αλλά και των ξενιτεμένων της.

Οι φυσικές παραλίες, η εκλεκτή της παραδοσιακή κουζίνα και τα έθιμα της που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τους επισκέπτες που θέλουν να γεμίσουν την ψυχή και το μυαλό τους με διαφορετικές εμπειρίες.

Κασιώτικο πιλάφι με αρνάκι

Servings 6
Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • αλάτι
  • ρύζι τύπου καρολίνα
  • 1/2 φλυτζ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη

Εκτέλεση

  • Το κασιώτικο πιλάφι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται σε εορτές, πανηγύρια και γάμους. Απαραίτητο συστατικό του και σήμα κατατεθέν είναι το ντόπιο κατσίκι ή αρνί.Είναι εφάμιλλο ή για πολλούς καλύτερο από το κρητικό γαμοπίλαφο.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί με νερό και αφού ψηθεί το κρέας σουρώνουμε και περνάμε από το μύλο των λαχανικών τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα οποία τα προσθέτουμε στο ζωμό. Μετράμε το ζωμό ανάλογα με την ποσότητα του πιλαφιού που θέλουμε να φτιάξουμε, ως ακολούθως:
  • Για κάθε ποτήρι ρυζιού, 3 ποτήρια ζωμό
  • Ετοιμάζουμε το πιλάφι σε χαμηλή φωτιά και πριν ακόματο ρύζι απορροφήσει όλο το ζωμό το κατεβάζουμε από τηφωτιά για να μείνει αρκετό νερό. Οταν είναι έτοιμο, τσιγαρίζουμε σε τηγάνι λίγο φρέσκο βούτυρο και αφού κάψει καλά, περιχύνουμε το πιλάφι και σερβίρουμε αμέσως. Σερβίρουμε, ρίχνοντας στο κασιώτικο πιλάφι κανέλα ή πιπέρι.
  • Σημείωση:
  • Το μυστικό είναι να σερβιριστεί ζεστό για να μην στεγνώσει. Στο πιάτο προσθέτουμε και ένα κομμάτι από το κρέας το οποίο έχουμε φροντίσει να το εμπλουτίσουμε, είτε βάζοντας το στο φούρνο, είτε τσιγαρίζοντας το στο τηγάνι. Απαραίτητο συνοδευτικό τα κασιώτικα ντολμαδάκια και οι τηγανιτές πατάτες.

Σημειώσεις

 
Λύκειο Ελληνίδων της Ηρωικής Νήσου Κάσου
Το Λύκειο των Ελληνίδων διάλεξε αυτό το μικρό και απομακρυσμένο νησί, για να φτιάξει το 55ο παράρτημά του, μιας και η Ηρωική Νήσος Κάσος είναι η καταλληλότερη για να υπηρετήσει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την διάσωση και την διάδοση των εθίμων και της παράδοσης.
Το κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων του Παραρτήματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου βρίσκεται στην παλιά ψαραγορά στο ιστορικό λιμανάκι της Μπούκας.
 
Γεύμα: Γεύμα, Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close