fbpx

Καρυδόπιτα με πράσινο τσάι. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο

2.1K

Υπάρχει ένα μικρό διήγημα για ένα παιδί, ένα κομμάτι καρυδόπιτα και  μια μάνα πνιγμένη στις έγνοιες του σπιτιού.  Στην ουσία όμως είναι ένα διήγημα για τη φωνή της μάνας που «… καταπραΰνει σα μελωδία εξαίσια, που κάποτε ακούσαμε και μας συγκλόνισε κι όσες φορές ξαναφτάσει στην ακοή, ούτε συνηθίζεται, ούτε παλιώνει, μόνο συγκλονίζει».

Ιδού λοιπόν:

«Κι απάνω στη χαρά του κουτσού, ακούστηκε μεσα στην οχλοβοή και στη φασαρία της αυλής μια φωνή. Ξεχώριζε γιατί ήταν μελένια και ζαχαρένια.

– Μυρονιό! Μυρονιό!

Το φώναξε η μάνα του από την πόρτα της αυλής.

Σάστισε το παιδί. Πολύ παράξενο του φάνηκε να δει τη μάνα στην πόρτα να του φωνάζει. Καθώς πήγε κοντά της, εκείνη το πήρε από το χέρι και το ‘μπασε δίπλα στο σπίτι τους. ΄Υστερα όλο κρατώντας το, άνοιξε την μισοσκότεινη αποθηκούλα, το’ βαλε να καθίσει σ’ ένα σακί και εκεί του ‘φερε μυστικά ένα κομμάτι καρυδόπιτα.

Πάντα έτρωγε την καρυδόπιτα με πολύ όρεξη, μόνο πως πολύ σπάνια του τύχαινε. -Κάτσε αυτού, του είπε σιγά σιγά, και φάε την με την υπομονή σου. Μη σε δούνε οι άλλοι, γιατί δεν έχω να τους δώσω. Άμα τη φας φεύγεις πάλι και ξαναπάς στην αυλή.

Ποιος ξέρει πόσα θα σκαρφίστηκε, από πόσους του σπιτιού θα ζήτησε δεκάρα τη δεκάρα, ως να μαζέψει τα λεπτά για το κομμάτι την καρυδόπιτα, και ποιόν θα βρήκε ύστερα να πάει μυστικά να της την αγοράσει… δύσκολο σχέδιο για κείνη τη μάνα.

“Αμα το παιδί βγήκε από τη σκοτεινή αποθηκούλα, σαν να ‘βγαινε από το μυστηριακό χώρο της ευδαιμονίας”

Το άρθρο στον σύνδεσμο: https://historyofgreekfood.wordpress.com/2011/05/04/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1/

Η συνταγή για την καρυδόπιτα με πράσινο τσάι και σιμιγδάλι είναι δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο και μας υπόσχεται πως θα μας μείνει αξέχαστη.

Αφράτη, λαχταριστή καρυδόπιτα με υπέροχη γεύση ! Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά που ανυπομονούμε να απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Καρυδόπιτα με πράσινο τσάι

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • Μους λευκής σοκολάτας αρωματισμένη με πράσινο τσάι
  • 340 γρμ λευκή σοκολάτα
  • 340 γρμ κρέμα γάλακτος
  • 3 φακελάκια πράσινο τσάι
  • 300 γρμ ζάχαρη
  • 300 γρμ σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 γρμ τριμμένα καρύδια
  • 8 αβγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
  • 50 ml κονιάκ
  • 1 στικ βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι
  • Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
  • ΣΙΡΟΠΙ
  • 500 ml νερό
  • 500 γρμ ζάχαρη
  • μισό πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλλας

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε 170γρ. κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα με τα φακελάκια πράσινο τσάι. Αφού βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε αφού έχουμε αφαιρέσει τα φακελάκια τσάι. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της κατσαρόλας ώστε να γίνει μια αφράτη κρέμα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο. Ξεχωρίζουμε τα 8 ασπράδια από τους κρόκους. Ρίχνουμε στα ασπράδια 150γρ. ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ ώστε να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το εκχύλισμα της βανίλιας, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, το αλάτι, το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 45' στον αέρα.
  • Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά του σιροπιού ώστε να βράσουν και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα την κόβουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
    Kαλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
    Μιχάλης Π. Μπακίρης Chef
Γεύμα: Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close