fbpx

Κανταΐφι με κρέμα σοκολάτας, καρύδια και φυστίκι Αιγίνης: Από τον chef Γιώργο Φραντζή

2.3K

Υλικά για 8 άτομα

Φύλλο για κανταΐφι  450 gr

Βούτυρο αγελάδος λιωμένο 250 gr

Για την κρέμα 

Υλικά

Γάλα φρέσκο 1 λίτρο

Ζάχαρη 100 gr – συν 80 gr –

Βανίλια 1 φασολάκι  ή 2 κάψουλες βανιλίνη

Αβγά 2 ολόκληρα – 100 gr περίπου

Κρόκοι αβγών 4   – 80 gr περίπου –

Κόρν φλάουρ 90 gr

Βούτυρο αγελάδος 40 gr

Κουβερτούρα κομμένη 200 gr

Καρύδια σπασμένα 50 gr

Φυστίκια Αιγίνης ανάλατα τριμμένα 60 gr

 

Για το σιρόπι

Υλικά 

Νερό 500 ml

Ζάχαρη 500 ml

Φλούδα πορτοκαλιού

 

Eκτέλεση

Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε 2 ισομερή και το μαδάμε να αφρατέψει . Απλώνουμε το ένα φύλλο – χωρίς να το πιέζουμε – σε στρογγυλό ταψί περιχύνοντας το μισό βούτυρο και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο σε άλλο στρογγυλό ταψί – 24 εκατοστά – ώστε να έχουμε δύο δίσκους από φύλλο κανταΐφι. Ψήνουμε  για 30′ σε προθερμασμένο φούρνο σε 160 C  να ροδίσει καλά το φύλλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά  σε κατσαρόλα και αφήνοντας να βράσει για 3 – 5 ‘. Αποσύρουμε από την φωτιά μέχρι να ετοιμαστεί η κρέμα και να βγει το κανταΐφι από τον φούρνο.

Για  την κρέμα βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με τα 100 gr ζάχαρη και το φασολάκι βανίλιας και αφού αφαιρέσουμε ρίχνουμε τους σπόρους  στο γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα – αβγογδάρτη –  Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά , τους κρόκους, τα 80 gr ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα χωρίς σβώλους .Όταν πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας παίρνουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα και ρίχνουμε στο μπολ ανακατεύοντας συνεχώς . Προτιμάμε η διαδικασία να γίνει εκτός φωτιάς για να μην “ψηθούν” τα αβγά και κόψει η κρέμα.

Ανακατεύουμε και εν συνεχεία ρίχνουμε από το μπολ στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση- να κοχλάζει – προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα ανακατεύοντας πάντα ζωηρά .Αποσύρουμε ,ρίχνουμε τα καρύδια και το φυστίκι Αιγίνης, ενώ τοποθετούμε ένα τσέρκι σε πιατέλα όπου βάζουμε τον δίσκο κανταΐφι και σιροπιάζουμε καλά το φύλλο αλείφοντας με πινέλο.  Θέλουμε να είναι καλά σιροπιασμένο.

Βάζουμε από πάνω την κρέμα και στρώνουμε με σπάτουλα, προσθέτουμε τον δεύτερο δίσκο κανταΐφι και πατάμε να “κολλήσει” με την κρέμα προσέχοντας να μην σπάσει. Σιροπιάζουμε πιο ελαφρά αυτή την φορά, αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να είναι τραγανό το φύλλο και αφού κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο. Αφαιρούμε το τσέρκι και σερβίρουμε.

Tips

Ενναλακτικά  πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κακάο , φυστίκι Αιγίνης τριμμένο και καρύδια σπασμένα ή το συνοδεύουμε με κρασί Μοσχάτο ή Ρούμι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Γιώργος Φραντζής Chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close