fbpx

Καβουρμάς της θείας Ειρήνης: Συνταγή από την Αμοργό

2.4K

Αμοργός το νησί του απέραντου γαλάζιου!
Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εδώ. Η θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική ενώ οι παραλίες της  με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους,μαγικές.

Η Χώρα χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη χώρα των Κυκλάδων. Τα μικρά κατάλευκα σοκάκια της, στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες, τα παραδοσιακής  αρχιτεκτονικής σπίτια, τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και οι σκιερές πλατείες της μας προσκαλούν να αφεθούμε  στη μαγεία της.
Με δύο λιμάνια , τα Κατάπολα και την Αιγιάλη, τρία πανέμορφα χωριά  τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό και την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, αυτό το θαύμα της φύσης που ειναι ορατή μόνο από την θάλασσα  η Αμοργός καμαρώνει στο Αιγαίο και ανταμείβει  κάθε επισκέπτη.

Η κουζίνα της απλή αλλά πεντανόστιμη, με συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κατσικίσιο κρέας  αλλά και τα ψάρια! Δεν θα ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε Αμοργιανό πατατάτο, χορτόπιτες, ομελέτα με καβουρμά, κακαβιά, μεθυσμένα Αμοργιανά, ξυδάτο, αμοργιανό φάβα ή μαγείρεμα , παστέλι , ψημένη ρακή και ξεροτήγανα!

Ο καβουρμάς είναι κρέας που έχει καβουρδιστεί και φυλάσσεται σε λίπος, μέχρις ότου χρησιμοποιηθεί .Φτιάχνεται στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στη Θράκη άλλοτε από αρνίσιο κρέας  – Θράκη –  και άλλοτε από χοιρινό  – Αιγαίο –

Υλικά

Χοιρινό 2-3 κιλά με λίπος

Aλάτι

Πιπέρι μαύρο τριμμένο

Mπαχάρι

Kανέλα

Δάφνη

Ρίγανη

Εκτέλεση

Κόβουμε το χοιρινό σε κομματάκια, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στη κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό. Το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει και όταν ροδίσει προσθέτουμε την κανέλα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Το λίπος του κρέατος θα λιώσει και θα γίνει λάδι. Εάν δούμε ότι δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει το κρέας λιώνουμε λίπος και προσθέτουμε στο κάθε πήλινο σκεύος που το έχουμε χωρίσει  – πρέπει να καλύψει το λίπος όλο το κρέας για να διατηρηθεί. Ο καβουρμάς διατηρείται μέσα στο λίπος για πολύ καιρό. – Όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε βάζουμε όσο χρειαστεί στο τηγάνι και προσθέτουμε αν θέλουμε αυγά κάνοντας τον ομελέτα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close