Μυρισμένο ψωμί το αγαπημένο μου!
Μετά τη λειτουργία στις εκκλησίες μοίραζαν μαζί με τα ακούμια και τον καφέ το μυρισμένο ψωμί! Οι παλιοί φουρνάρηδες το έφτιαχναν τέλεια. Αργότερα όταν πήγαινα τα καλοκαίρια στη Σύμη για διακοπές περνούσα από τον φούρνο του Αγγελή και το αγόραζα. Το παίρναμε μαζί μας στη θάλασσα και το τρώγαμε μαζί με κίτρινο τυρί και σαλάμι αέρος. Του ταιριάζει τέλεια. Αλλά και με βούτυρο και συμιακό μέλι.
Κάποια στιγμή ρώτησα τον Αγγελή πως το φτιάχνει. Η απάντηση του: “Ε να δα βάλλουμε κομμάϊ τζάχαρη, κομμάϊ λάδι , μαστίχη ,γλυκάνισο. Πειραματίστηκα μόνη μου και κατάφερα να “βγάλω” τη συνταγή”
“Πόπη Τσαβαρή”
Υλικά
Αλεύρι κατά προτίμηση ζυμωτό Μύλοι Αγ. Γεωργίου. ( ή μισό κίτρινο και μισό γοχ ) 1 κιλό
Ξηρή μαγιά 2 φακελάκια ( και ένα να βάλουμε γίνεται)
Ζάχαρη 3 – 4 κουταλιές σούπας
Λάδι 3 κουταλιές (σπορέλαιο)
Γλυκάνισο 1 κουταλιά σούπας (το βράζουμε μ’ ένα φλυτζανάκι νερό)
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Μαύρο σουσάμι 3 κουταλιές ( μελάττι)
Σουσάμι άσπρο 1 κουταλιά
Μαστίχα Χίου λίγη
Αλάτι λίγο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι τη μαγιά τη ζάχαρη το λάδι το αλάτι τη μαστίχα και το γλυκάνισο και το νερό που το βράσαμε (να είναι χλιαρό). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Εν συνεχεία ξαναζυμώνουμε λίγο και φτιάχνουμε 2 φρατζόλες ή ένα καρβέλι . Βρέχουμε με νερό τις παλάμες μας , αλείφουμε τα ψωμιά και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν, τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή σε χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καλή επιτυχία!
Πόπη Τσαβαρή
“Η κα Πόπη Τσαβαρή γεννήθηκε στη Σύμη το 1964 , μια εποχή όπου τα έθιμα κάθε τόπου ήταν στην ακμή τους. Μεγαλώνοντας σε ένα τόσο μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και έμφαση στις παραδόσεις είχε την ευκαιρία να διδαχτεί από πρώτο χέρι αρκετά πράγματα για τη γαστρονομία της Σύμης τα ήθη και τα έθιμα της.
Έχοντας πλέον φύγει από την Σύμη και μένοντας στη Μεσσηνία , έχει δημιουργήσει μια ομάδα όπου μοιράζεται τις συνταγές της και συνεχίζει ακόμα να αναζητά γνώσεις για τον τόπο της.
Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργάζεται σαν μαγείρισσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια (λουκουμάδες) της Σύμης που ξεκινάει από τα τήγανα των αρχαίων και καταλήγει στα ακούμια με συνταγές και ιστορικά στοιχεία”
Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή στον σύνδεσμο: