Μελίνα Σελάλμα σύμβουλος διατροφής και τροφοδοσίας. Μanaging director Melinas delight cuisine.
Αν είστε λάτρεις του ψωμιού και θέλετε να αρχίσετε να ζυμώνετε να λίγες συμβουλές που ίσως χρειάζεστε για τέλεια αποτελέσματα. Ζυμώστε για να μυρίσει το σπίτι σας ψωμί από τα χεράκια σας !
1)Πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα, ανάψτε τον φούρνο σας, να ζεσταθεί. Όταν τελειώσετε το ζύμωμα, σβήστε τον και τοποθετήστε το ζυμάρι σκεπασμένο για να φουσκώσει, ο ζεστός σβηστός φούρνος θα βοηθήσει να φουσκώσει το ψωμί σας γρήγορα.
2) Επιλέγοντας το είδος του αλευριού που θα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να φτιάξετε το ψωμί σας με διάφορα είδη αλευριών που τώρα πια υπάρχουν άφθονα στην αγορά.
3) Αν δεν έχετε μαγιά για να φουσκώσει, μία πρόχειρη λύση ειναι να προσθέσετε στο ζυμάρι σας, ίσα μέρη γάλα με ξύδι – πχ 1 ποτήρι γάλα+1 ποτήρι ξύδι –
4) Αν θέλετε όμως να φτιάξετε την δική σας μαγιά ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία. Βράστε ξεφλουδισμένες πατάτες μέχρι να μαλακώσουν , μετρήστε 1.5 φλυτζάνι ζουμί από τις βρασμένες πατάτες, προσθέστε 1 κουταλιά ζάχαρη , 1 φλυτζάνι αλεύρι – μετρώντας με το ίδιο φλυτζάνι – και αφήστε το μείγμα σκεπασμένο όλη νύχτα σε ζεστό μέρος. Το πρωί θα έχετε μία μαγιά γεμάτη φυσαλίδες και έτοιμη για να προστεθεί στο ζυμάρι σας…
5) Ψήστε τα ψωμιά σας σε φόρμες η ταψάκια, αφού τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο η ακόμα χρησιμοποιήστε ένα σπρέι ελαιόλαδου.
6) Υπολογίστε ότι το ψωμί σας , ανάλογα το βάρος του χρειάζεται τουλάχιστον 30- 35 ‘ σε δυνατό φούρνο – για περίπου 500 gr αλεύρι υπολογίστε 40 λεπτά μάξιμουμ –
7) Να θυμάστε ότι ένα αργό ψήσιμο του ψωμιού σας, σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνει καλύτερα αποτελέσματα στην γεύση και στο φούσκωμα.
8) Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου, μέχρι το ψωμί να έχει πλήρως φουσκώσει, καθώς η διαδικασία αυτή χρειάζεται αρκετό χρόνο δράσης και η θερμοκρασία πρέπει να ειναι σταθερή.
9)Αν θέλετε μπορείτε να ψεκάσετε το ζυμάρι πριν το ψήσιμο με χλιαρό νεράκι. Αυτό θα βοηθήσει την επιφάνεια του ψωμιού να δημιουργήσει μια καλύτερη κρούστα.
10) Όταν βγάλετε το ψωμί από τον φούρνο, αφαιρέστε το από την φόρμα η το ταψί και αφήστε το να ξεκουραστεί μόνο του.
11) Μην ξεχάσετε αν σας αρέσει να πασπαλίσετε με γλυκάνισο, σουσάμι, λιναρόσπορο, chia seeds, η ότι άλλο είδος σποράκια επιθυμείτε ακόμα και προσθέτοντας τα στο μίγμα.
12) Προσθέστε λίγο χυμό πορτοκαλιού η λεμονιού στο ζυμάρι σας γιατί να βοηθήσετε την γλουτένη να φουσκώσει καλύτερα.
Καλή επιτυχία
Μελίνα Σελάλμα
Σύμβουλος διατροφής και τροφοδοσίας
Μanaging director
47, Αγίας Βαρβάρας Χαλάνδρι, 15231
210677650