“Η τελευταία λέξη στην παγκόσμια γαστρονομική “μόδα” είναι τα τοπικά παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα διατροφής , που παλιότερα ίσως τα σνομπάραμε θεωρώντας τα υποδεέστερα έναντι των ξενοφερμένων που μας γυάλιζαν περισσότερο, ονομάζοντας τα “χωριάτικα” και ξεπερασμένα. Και όμως οι καιροί και οι διατροφικές επιταγές αλλάζουν.,, Και έρχονται να μας ξανασυστήσουν τρόφιμα, όπως τον σπιτικό τραχανά, που μπορεί και να είχαμε ως τώρα αποκλείσει από το διαιτολόγιο μας.
Ο τραχανάς είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φιλλικό οξύ. Λόγω της περιεκτικότητας του σε φώσφορο προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτονοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος των ματιών και της καρδιάς. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτείνης και ασβεστίου γι’αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για τα παιδιά
Στην πατρίδα μου, τη Λέσβο, αγαπάμε πολύ τον τραχανά και φτιάχνουμε και τις περίφημες χάχλες (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Στα χωριά του νησιού ο τραχανάς ήταν ενταγμένος στην καθημερινή διατροφή και παραμένει αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας.
Στο Μεσότοπο, το χωριό μου, το τραχανοζούμ(ι), όπως το έλεγαν, τη σούπα με τραχανά δηλαδή, την εμπλούτιζαν με κάποιο ζωικής προέλευσης τρόφιμο, σπανιότερα κρέας ή κοτόπουλο και συνηθέστερα με ψάρι. Έφτιαχναν με λίγα λόγια ψαρόσουπα με τραχανά. Και αυτή είναι η σημερινή μας συνταγή. Εγώ προσθέτω πάντα και λαχανικά που αυξάνουν τη θρεπτική αξία και τη νοστιμιά του φαγητού. Σας προτείνω αυτή τη σουπίτσα και αν τη δοκιμάσετε περιμένω τα σχόλιά σας”
“Αντζελα Κοντού”
Υλικά για 4 άτομα
Ψάρι 1,5 – 2 κιλά
Κρεμμύδια 1-2 μεγάλα
Πατάτες 3
Καρότα 5
Σέλινο 1/2 μάτσο
Τραχανάς ξινός 1 φλυτζάνι
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το ψάρι – αν δεν το έχουμε αγοράσει καθαρισμένο – και το πλένουμε σχολαστικά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι να βράσει σε κρύο νερό που να το σκεπάζει καλά. Όταν το ψάρι μας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Διατηρούμε το ψάρι ζεστό.
Σουρώνουμε καλά τον ζωμό για να τον καθαρίσουμε από τυχόν κόκαλα και λέπια και τον ξαναρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Μέσα στον ζωμό ρίχνουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, το λάδι, το αλατοπίπερο και τον τραχανά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει ελαφρά η σούπα με τον τραχανά. Σερβίρουμε το ψάρι και τα λαχανικά σε πιατέλα και τη σούπα σε ατομικά μπολάκια.
Tips
Κατάλληλο ψάρι για σούπα θεωρείται ο ροφός, η στύρα, η σκορπίνα, ο μπακαλιάρος, η πεσκανδρίτσα, η δράκαινα κ.α. Η γεύση όμως εμπλουτίζεται και με τα μικρά βραστόψαρα που πωλούνται στα ιχθυοπωλεία σε χαμηλή τιμή , αλλά μετά το βράσιμο δεν μένει τίποτα για φάγωμα. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε ένα μεγαλύτερο ψάρι για τη σούπα σας και μερικά από τα μικρά για να εμπλουτίσετε τη γεύση. Το κυριότερο που θα προσέξετε φυσικά είναι η φρεσκάδα τους.
“Αντζελα Κοντού”
Συνταγή της Άντζελας Κοντού από τον Μεσότοπο της Λέσβου και το μπλογκ της https://ahungrybear.weebly.com/blog/