fbpx

Ψαρά: Το ηρωικό νησί του Βoρείου Αιγαίου

2.8K

Σε απόσταση μόλις 44 ναυτικά μίλια από την Χίο και με 422 κατοίκους βρίσκονται τα Ψαρά. Κατά την αρχαιότητα το αρχικό όνομα των Ψαρών ήταν Ψύρα, Ψυρίην ή Ψυρίαν. Αρχικά ήταν απροσδιόριστο εάν το νησί κατοικείτο ή όχι, διότι συγγράμματα αρχαίων ιστορικών μαρτυρούσαν άλλοτε την ύπαρξη και άλλοτε την απουσία πολιτισμού. Με το πέρασμα των χρόνων ο εντοπισμός και η ανασκαφή αρχαίου οικισμού στο λιμάνι του νησιού καθώς και στο Παλαιόκαστρο όπου χρονολογείται περίπου στον 3ο με 1ο αιώνα π.Χ. βεβαιώνουν την ύπαρξη πρώιμων κατοίκων.

Περπατώντας στα σοκάκια και τους δρόμους των Ψαρών αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά και την μοναδικότητα του νησιού αλλά και των κατοίκων του. Το νησί έχει γραφτεί άξια στην ιστορία της Ελλάδος για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή του στην Επανάσταση του 1821.

Οι φιλόξενοι Ψαριανοί απόγονοι του Κανάρη, του Νικοδήμου, του Βαρβάκη και άλλων ένδοξων προσωπικοτήτων, κάνουν τους ταξιδιώτες να αισθάνονται οικεία. Οι μοναδικές διηγήσεις τους, σε ταξιδεύουν στα δύσκολα και συνάμα θαρραλέα χρόνια της Επανάστασης αφήνοντας ένα αίσθημα συγκίνησης και περηφάνιας.

Η κύρια ασχολία τους ήταν η ναυτιλία με αποτέλεσμα τα Ψαρά να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη ακολουθώντας την Ύδρα και τις Σπέτσες. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης η σθεναρή αντίσταση των Ψαριανών και ο πυρπολισμός πολλών τουρκικών πλοίων από τους Κανάρη, Παπανικολή, Νικόδημο, έμειναν στην ιστορία. Το θάρρος και η ανδρεία τους ενάντια στον τουρκικό ζυγό οδήγησε στο ολοκαύτωμα των Ψαρών από τους τούρκους, το 1824.

Την καταστροφή των Ψαρών υμνεί ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο ποίημά του: “Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη”

Η χώρα τους με την ανατολική παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με τα λευκά σπίτια και τις κόκκινες κεραμοσκεπές, εκτείνεται αμφιθεατρικά γύρω από το γραφικό λιμάνι του νησιού .

Η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά των Ψαρών σε συνδυασμό με τις όμορφες παρθένες παραλίες και το καλό φαγητό, αφήνουν αναμφισβήτητα ικανοποιημένους τους επισκέπτες του νησιού. Μία επίσκεψη στο Παλαιόκαστρο, τον Άγιο Νικόλαο, το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη καθώς και στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρυθείς τον 17ο αιώνα με την βιβλιοθήκη της να απαριθμεί σπάνια χειρόγραφα και εκκλησιαστικά βιβλία, δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ψαρών είναι οι πλούσιες παραλίες και τα γαλάζια νερά που διαθέτει όπου ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.( Κατσούνης, Αγία Κυριακή, Λαζαρέττα, Κάτω Γυαλός, Λήμνος, Λάκκα, Αρχοντίκι, Φτέλιο). Είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση σε συνδυασμό με το ωραίο φαγητό και το καλό μπάνιο.

Οι παραδοσιακές ντόπιες νοστιμιές όπως η μυζήθρα και η κοπανιστή καθώς και οι υπέροχες αστακομακαρονάδες, τα μακαρόνια κουφωτά, το σουπιοπίλαφο, τα μπουρεκάκια και τα φρέσκα ψάρια θα μας μείνουν αξέχαστα.

Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να γευθούμε το γεμιστό κατσικάκι μία παραδοσιακή ψαριανή συνταγή. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν αναχωρήσουμε από το νησί είναι η αγορά θυμαρίσιου μελιού και γλυκού του γάμου, γνωστό και ως άσπρο γλυκό, για τα οποία τα Ψαρά φημίζονται.

 

Το άρθρο στον σύνδεσμο: https://psara-link.gr/el/psara.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close