Πεντανόστιμη σκοπελίτικη συνταγή για ψάρια πλακί με υπέροχα μοναδικά τους ντόπια δαμάσκηνα
Με παράδοση 2 αιώνων, τα δαμάσκηνα είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που συνέβαλε σημαντικά στην άνθηση της οικονομίας του νησιού. Η φήμη τους ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, διεκδικώντας ΠΟΠ ταυτότητα.
Δέκα διαφορετικές ποικιλίες καλλιεργούνται στο νησί, ωστόσο τέσσερις χρησιμοποιούνται ευρέως. Τα μαύρα γλυκά δαμάσκηνα Σκοπέλου – Αζέν – , τα κοκκινωπά με την υπόξινη γεύση – Αγιορείτικα -, τα πιο μικρά κίτρινα – αυγάτα – και τα λουκουμάκια . Εκτός από αυγάτα – γλυκό του κουταλιού – τα προσθέτουν σχεδόν σε όλες τις συνταγές τους όπως στα ψάρια πλακί, στο χοιρινό, στον μπακαλιάρο, στις φακές κ.α.
Η συνταγή είναι από το εξαιρετικό βιβλίο “Σκοπέλου γεύσεως δώρα” της κυρίας Μαρίας Δελήτσικου – Παπαχρίστου και την ευχαριστούμε.
Πηγή φωτό: Web
Ψάρια πλακί
Υλικά
- 1 κιλό ψάρια (μελανούρια, σκαθάρια, σάλπες, σαργοί κλπ)
- 4 κρεμμύδια μεγάλα
- 1 ποτήρι κρασιού λάδι
- 3 σκελίδες σκόρδο (σε φετούλες)
- 4 ντομάτες (ώριμες)
- μαϊντανός (μπόλικος)
- 5-6 κορόμηλα ξινά (Σκοπέλου)
- 5-6 δαμάσκηνα γλυκά (Σκοπέλου)
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες με ένα ποτήρι κρασιού νερό. Μόλις σωθεί, προσθέτουμε το λάδι και τα ψήνουμε , έως ότου τσιγαριστούν. Ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το σκόρδο και τις ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Μόλις σωθεί το νερό, αποσύρουμε από φωτιά.
- Στρώνουμε σε ένα ταψί, τα μισά και επάνω τους τοποθετούμε στη σειρά τα ψάρια. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, ρίχνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κορόμηλα και τα δαμάσκηνα και ψήνουμε στους 180 – 200 C έως ότου ροδίσουν ελαφρά.