Παραμονή Χριστουγέννων και η Μαρία Κλήμη Chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina” μας προτείνει συνταγή που δεν θέλει πολύ χρόνο αλλά με απίστευτη νοστιμιά και μοναδική γεύση. Αγαπημένο φαγητό του χειμώνα, είναι μια παραλλαγή του χοιρινού πρασοσέλινο που κάνουν στην Κάλυμνο τα Χριστούγεννα.
Χοιρινό φιλέτο «σαν πρασοσέλινο» με κρέμα σελινόριζας
Υλικά
- 100 ml Ελαιόλαδο παρθένο
- 1 κιλό χοιρινό φιλέτο σε φέτες δυο εκατοστών
- 5 πράσα το λευκό τους μέρος, κομμένα σε ροδέλες των τριών εκατοστών περίπου
- 1 ρίζα σέλερι σε λεπτές φέτες ( αν θέλετε βάζετε σέλινο).
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 200 ml νερό
- 50 ml λευκό κρασί
- 1 κουτ σούπας κορν φλάουρ
- 1 λεμόνι χυμός
- Αλάτι – πιπέρι
- 1 σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 ξινόμηλο
- 50 γρμ βούτυρο φρέσκο
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε σταδιακά το φιλέτο. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όταν γυαλίσει προσθέτουμε τα πράσα και το σέλερι και σοτάρουμε έως ότου πιουν τα υγρά τους και αρχίσουν να καραμελωνουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τα κομμάτια του φιλέτου, το νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20’ περίπου. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, το corn flour και λίγο ζωμό από το φαγητό που έχει κρυώσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα , ανακινούμε ελαφρά και ξαναβάζουμε στην φωτιά να «δέσει» η σάλτσα.
- Για την κρέμα
- Βράζουμε την σελινόριζα μαζί με το ξινόμηλο μέχρι μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα . Σε ένα βαθύ πιάτο, βάζουμε τέσσερις μεγάλες κουταλιές κρέμα και από πάνω τρία κομμάτια φιλέτο μαζί με πράσα και λίγο ζωμό.
Σημειώσεις
Καλή επιτυχία!
Μαρία Κλήμη Chef