fbpx

Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό

3.3K

Λέρος το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!

Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν! Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες της και συναντάμε αγνούς εγκάρδιους ανθρώπους που μας υποδέχονται και μας προσκαλούν να γευτούμε  τις παραδοσιακές τους λιχουδιές!

Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας πρωταγωνιστεί στο νησί που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπεται σε απολαυστικά πιάτα”

Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι  τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .

 

Η συνταγή από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό ( ζουμερό χοιρινό με πατατούλες στον φούρνο) είναι παραδοσιακό φαγητό του νησιού για τις γιορτές και το κυριακάτικο τραπέζι”

Χοιρινό στον φούρνο:

Υλικά

  • 1 κιλό Χοιρινό σπάλα
  • 1 κιλό Πατάτες
  • 3 κ.γ. Αλάτι
  • 2 κ.γ. Πιπέρι
  • 1 κ.γ. Ρίγανη
  • 120 ml Ελαιόλαδο
  • 2 Λεμόνια
  • 3 σκελίδες Σκόρδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε  το κρέας και το βάζουμε σε ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές του. Καθαρίζουμε και κόβουμε το σκόρδο σε πολύ μικρά κομματάκια, ανοίγουμε με μαχαίρι 5-6 τρυπούλες στο κρέας και το βάζουμε μέσα..
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες και τις τοποθετούμε  στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Κόβουμε και στίβουμε το λεμόνι.
  • Περιχύνουμε τον χυμό του πάνω στο κρέας και τις πατάτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας ελαφρά . Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για δύο ώρες στους 170c . 
  • Ελέγχουμε στα  πρώτα 3/4 της ώρας αν χρειάζεται να γυρίσουμε το κρέας. Στο τέλος όταν το κρέας τρυπιέται εύκολα ανεβάζουμε λίγο θερμοκρασία, και αφήνουμε για ακόμα 10′ αν θέλουμε να ξεροψηθεί .
  • Σερβίρουμε με κόκκινο κρασί και με σαλάτα εποχής!
Καλή όρεξη και καλή απόλαυση!

Νικόλαος Σιφουνιός Chef

Γέννημα θρέμα Λέρου, αυτοδημιούργητος, Chef, ιδιοκτήτης δύο μαγαζιών Εστίασης, ιδρυτής της ομάδας Leros Food και μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου με πληθωρική προσωπικότητα, ο Νικόλας Σιφουνιός δεν σταματάει να δημιουργεί και να ονειρεύεται.

Από πολύ μικρή ηλικία ένοιωσε να κυλάει στο αίμα του η γαστρονομία, αρχής γενομένης στα 13, όταν εργάστηκε σε ένα μεγάλο ζαχαροπλαστείο στη Λέρο. Αυτό ήταν το πρώτο “λιθαράκι”. Τελειώνοντας το γυμνάσιο, συνέχισε την εκπαίδευση του στη τουριστική σχολή Ρόδου, έχοντας την τύχη να διδαχθεί από  εξαιρετικούς καθηγητές. Αυτό του έδωσε σημαντικές βάσεις και γνώσεις που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα καριέρα του στη γαστρονομία!

Παράλληλα ξεκίνησε να εργάζεται σε ξενοδοχεία – εποχιακά ως επί το πλείστον – αλλά και σε εστιατόρια, με σημαντικές υποδομές και δυνατότητες. Έτσι κατάφερε να έχω δύο μαγαζιά με διαφορετική ταυτότητα το κάθε ένα. Ταυτόχρονα είναι από το 2009 chef στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Λέρου.

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close