Πεντανόστιμος, αυθεντικά ελληνικός μεζές , η χοιρινή τηγανιά ανήκει στα πιάτα που ακολουθούσαν το ετήσιο σφάξιμο του γουρουνιού κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.
Η συνταγή για μελωμένη τηγανιά με μπύρα από τα μαγικά χέρια του chef Βασίλη Παπικινού, είναι πολύ απλή και γρήγορη, γίνεται στο τηγάνι και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Χοιρινή τηγανιά με μέλι
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινός λαιμός ή σπάλα κομμένο σε μικρούς κύβους (ισομεγεθεις)
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- κόλιανδρος σε σκόνη
- 1 μπουκάλι μπύρα 500 ml
- 1/2 φλυτζάνι μέλι καλής ποιότητας
- 2 κουταλιές σούπας σουσάμι λευκό
- 1/2 κουτ.γλυκού φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο πλατύ τηγάνι σοτάρουμε το χοιρινό σε μέτρια φωτιά για ελάχιστα λεπτά (5-6') και κατόπιν προσθέτουμε την μπύρα και μαγειρεύουμε για 20' σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο το σκεύος ανακατεύοντας το κρέας τακτικά .
- Προσθέτουμε το αλάτι ,το πιπέρι και τον κόλιανδρο και μαγειρεύουμε για 2' ακόμη πάντα σε χαμηλή φωτιά .Κατόπιν ρίχνουμε αμέσως το μέλι και το σουσάμι ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως
Σημειώσεις
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λευκό ρύζι , με πουρέ πατάτας ή με πατάτες κομμένες σε κύβους τηγανισμένες σε ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο.
Επίσης μια πολύ ωραία και νόστιμη ιδέα είναι ένας πουρές κολοκύθας η οποία είναι και πολύ νόστιμη αυτή την εποχή.
Καλή επιτυχία και καλή Χρονιά!
Βασίλης Παπικινός Chef