fbpx

Χασλαμάς. Παραδοσιακό γλυκό Σαμοθράκης

221

Η Σαμοθράκη, το νησί του”Αιόλου” είναι ένας επίγειος παράδεισος με ποτάμια, ρυάκια, δάση, παραλίες, καταρράκτες, όπου αισθανόμαστε την ηρεμία αλλά και την ενέργεια του.

Εκτός όμως από επίγειος είναι και γαστρονομικός παράδεισος, καθώς το φαγητό στη Σαμοθράκη αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο.

Ο “χασλαμάς” είναι παραδοσιακό γλυκό της Σαμοθράκης. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του μελομακάρονου καθώς έχει τα ίδια περίπου υλικά.

Χασλαμάς. Παραδοσιακό γλυκό Σαμοθράκης

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι περίπου*
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες λάδι-σπορέλαιο
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κούπα καρύδια
  • σόδα – λίγη ή θολόσταχτη
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο
  • Για το Σιρόπι:
  • 2 φλυτζ ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζ νερό
  • 2 βανίλιες
  • γαρίφαλο -κανέλα

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, το ξύσμα. Διαλύουμε μια κουταλιά σόδα στον χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάδι. 
  • Ρίχνουμε το λάδι στο μπολ με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα καρύδια και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
  • Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί, τη χαράζουμε με μαχαίρι κάνοντας ρόμβουςκαι ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 180 C
  • Η ζύμη μας πρέπει να είναι χαμηλή, να μην ξεπερνάει το 1 εκατοστό. Σε κάθε ρόμβο βάζουμε μισό καρύδι ή ένα γαρυφαλάκι. 
  • Όσο το γλυκό ψήνεται, κάνουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει (10-15') και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
  • * Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος από το αλεύρι με 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό.
Γεύμα: Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close