Αντί για σοκολάτα , χαρουπολάτα!
Μια πρόταση διατροφής από τον chef Βαλάντη Τσακαλίδη υπέροχη γευστικά αλλά ταυτόχρονα πολύ υγιεινή, μιας και ο καρπός της χαρουπιάς (ξυλοκέρατο) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β & Ε.
“Τα oφέλη του χαρουπιού για τον οργανισμό μας”
•Υψηλό σε φυτικές ίνες.
•Είναι πολύ καλή πηγή Αντιοξειδωτικών.
•Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
•Χαμηλό σε νάτριο.
•Περιέχει ασβέστιο και όχι οξαλικά
•Δεν περιέχει καφεΐνη.
•Δεν περιέχει γλουτένη.
•Χωρίς τυραμίνη.
•Βοηθάει στην ανακούφιση της διάρροιας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Είναι κατάλληλο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, έχει λίγα λιπαρά γι’ αυτό και μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους. Το αλεύρι χαρουπιού αντικαθιστά εξαιρετικά τη σκόνη κακάο.
“Βαλάντης Τσακαλίδης”
Συνταγή
Υλικά
Χαρουπάλευρο 135gr
Λάδι καρύδας 120gr
Χαρουπόμελο 55gr
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Κανέλα Κεϋλάνης 2 gr
Κάσιους ψημένα ανάλατα 60 gr
Aμύγδαλο ψημένο ανάλατο 70 gr
Φυστίκι Αιγίνης 35 gr
Καρύδια 50 gr
Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελάχιστα το λάδι καρύδας μαζί με το χαρουπόμελο και το ανακατεύουμε με το χαρουπάλευρο ώστε να γίνει μια πάστα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς , το ξύσμα και την κανέλα και το βάζουμε σε σκεύος με λαδόκολλα πάνω κάτω.
Το πιέζουμε λίγο, αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και είναι έτοιμο . Αν έχουμε φόρμα για σοκολατάκια είναι ακόμα καλύτερα γιατί παίρνει το σχήμα τους.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Βαλάντης Τσακαλίδης Chef