fbpx

Χαλβάς της στάχτης. Δια χειρός chef Ιωάννη Μαρινόπουλου από τη Θάσο

2.2K

Τα ήθη και τα έθιμα μαρτυρούν τις ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στη Θάσο οι κάτοικοι του νησιού σέβονται τις παραδόσεις τους και τα έθιμα εκφράζουν επιθυμίες που συχνά χρήζουν της ευκαιρίας ειδικών εορτασμών για να εκφραστούν.

Στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς εκτός από τα γνωστά έθιμα των καλάντων και του ποδαρικού που γιορτάζονται με τον ίδιο τρόπο πάνω κάτω όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται και το σπόρδισμα των φύλλων ως εξής:

Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στα αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς βάζοντας στο νου τους μια ευχή χωρίς να την πουν στους άλλους. Σε όποιον το φύλλο γυρίσει περισσότερο, σε εκείνον θα πραγματοποιηθεί η ευχή του.

Ο χαλβάς της στάχτης με το κλειδί, πήρε το όνομα του γιατί αντί για μολύβι, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το κλειδί από την εξώθυρα του σπιτιού τους.

Χαλβάς της στάχτης

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 2 φλυτζάνια στάχτη κοσκινισμένη από ξύλο ελιάς. Την βράζουμε σε κοχλάζον νερό 3,5 lt για 10’ και αφήνουμε στην άκρη να ηρεμήσει.
  • Για την ζύμη
  • 4.5 κούπες ελαιόλαδο
  • 3.5 κούπες σταχτόνερο – αλισίβα –
  • 2.2 κιλά αλεύρι δυνατό
  • Για το σιρόπι
  • 1,7 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 lt νερό
  • 300 γρ γλυκόζη στο τέλος
  • 1 βανίλια
  • Χυμός λεμονιού – λίγο –

Εκτέλεση

  • Βάζουμε την κατσαρόλα – ιδανικά να είναι αλουμινίου – σε φωτιά να ζεσταθεί το λάδι ίσα ίσα. Κατόπιν προσθέτουμε την αλισίβα.
  • Ανακατεύουμε γρήγορα και σταδιακά προσθέτουμε όλο το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα συνεχώς μέχρι να καβουρντιστεί έχοντας μέτρια φωτιά στο μάτι.
  • Μολις τσιγαριστεί το βάζουμε για 10’ στο μίξερ και το χτυπάμε στον γάντζο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'. Στρώνουμε πολύ προσεκτικά σε λαμαρίνα και χαράζουμε επίσης προσεκτικά σε ρόμβους κάνοντας σχέδιο στη μέση με ένα κλειδί.
  • Ψήνουμε στους 160 C για περίπου τρεις ώρες στον αέρα να στραγγίζει καλά έλεγχοντας στην μέση να κρατάει λιγάκι.
  • Για το σιρόπι
  • Βράζουμε το σιρόπι για τουλάχιστον μισή ώρα να κατέβει, προσθέτουμε τη γλυκόζη καιτη βανίλια και βράζουμε άλλα 10’.
  • Σιροπιάζουμε με σιρόπι κρύο και χαλβά ζεστό.

Σημειώσεις

Ο chef Iωάννης Μαρινόπουλος είναι 42 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Εργάζεται ως μάγειρας – Chef τα τελευταία 24 συναπτά έτη. Αυτή την περίοδο διοικεί έναν όμιλο ξενοδοχείων “Xenios Gate group” ως executive chef.
Γράφει συνταγές του σε ένα Ισπανικό περιοδικό lifestyle που διανέμεται σε 10 αεροπορικές εταιρείες το “The Mediterranean Lifestyle“.
Επίσης παραδίδει σεμινάρια σε επαγγελματίες του χώρου στην σχολή “Cooking Workshop Consulting“ στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει σε consultings εστιατορίων ανά την Ελλάδα.
Γεύμα: Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close