Λιχουδιά νόστιμη και γλυκιά, o χαλβάς είναι μια θρεπτική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες και ενδείκνυται σαν επιδόρπιο για μεγάλους και μικρούς. Τον συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες και συνταγές σε όλες τις χώρες αρκετές στην Μεσόγειο αλλά και στην Μέση Ανατολή.
Ο χαλβάς στην Νίσυρο είναι διαφορετικός από αυτόν που όλοι γνωρίζουμε. Η παραδοσιακή συνταγή του γίνεται με αλεύρι αντί για σιμιγδάλι και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο νησί κατά την περίοδο των γιορτών αλλά και της νηστείας.
Χαλβάς Νισύρου
Υλικά
- 500 ml νερό
- 500 ml λάδι
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας σόδα
- 1 1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 βαθύ πιάτο αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1 χούφτα ζάχαρη από το κιλό που θα χρειαστούμε για το σιρόπι
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 1/2 φλυτζάνια νερό
- 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το νερό. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τα αμύγδαλα να βράσουν ελάχιστα – περίπου 1' – Εν συνεχεία βάζουμε το μίγμα σε λεκάνη και προσθέτουμε το χυμό και την σόδα – θα την βάλουμε στον χυμό, ανακατεύοντας μέχρι να πέσει όλος ο χυμός στην λεκάνη – Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στο τέλος το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα, όχι με το χέρι. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι – αν το πάρει όλο το αλεύρι, θα ετοιμάσουμε το σιρόπι όπως λέει η συνταγή, αν πάρει το μισό αλεύρι θα κάνουμε το σιρόπι με 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Αναλόγως το αλεύρι προσθέτουμε η αφαιρούμε φλιτζάνια- Θα το καταλάβουμε όταν το μείγμα ξεκολλάει από την λεκάνη καθώς το ανακατεύουμε.
- Όταν τελειώσει η διαδικασία, το αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί Νο 40 , χωρις να το λαδώσουμε, στρώνουμε με το χέρι, κόβουμε σε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο.
- Ψήνουμε στους 180 C σε αντίσταση και θα είναι έτοιμο μόνο όταν δούμε πως ξεκολλάει από το ταψί (1 έως 1 1/2 ώρες). Τον κόβουμε ξανά και προσθέτουμε το σιρόπι – και τα δυο ζεστά – Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση