fbpx

Φλωμάρια με καλαμαράκια, φέτα και βασιλικό: Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από την Νίκη Μηταρέα

1.6K

Η κυρία Νίκη Μηταρέα γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων οίνου και γεύσης , γνωρίζει όχι μόνο από καλό κρασί αλλά και από μαγειρέματα με κρασί. Μέσα από το βιβλίο της “Με Κρασί και Ελληνικά” μας ταξιδεύει συνδυάζοντας  μοναδικά τις γεύσεις  με το άρωμα του κρασιού σε όλη την Ελλάδα. “Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο” είναι το σύνθημα της και μας προσκαλεί να μπούμε στη κουζίνα και να μαγειρέψουμε. Να αγαπήσουμε το κρασί και να εμβαθύνουμε στα μυστικά του.

Το «Με Κρασί και Ελληνικά»  δεν είναι μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής όσων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών μαγείρων σέβονται την παράδοση, και μαγεύονται από τα ελληνικά προϊόντα. Εξερευνά τον κόσμο του κρασιού από την πλευρά του «απλού καταναλωτή». Περιγράφει την ταυτότητα των σημαντικότερων ελληνικών και διεθνών ποικιλιών αμπέλου, αναλύει βήμα- βήμα πως γίνεται το ταίριασμα του φαγητού με το κρασί, εξηγεί τη διαδικασία για το σερβίρισμα και τις θερμοκρασίες, καταγράφει τα εργαλεία και τα ποτήρια, δίνει  πρακτικές οδηγίες για το πώς λειτουργεί το κρασί στην κατσαρόλα.

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Λήμνου, τα φλωμάρια παρασκευάζονται από ντόπιο αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα. Ένας ακόμη τοπικός  γαστρονομικός θησαυρός από αυτούς που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έτοιμοι να μας μαγέψουν. Θα μαγειρέψουμε με λευκό κρασί Μοσχάτο Λήμνου. Θα συνοδέψουμε με ένα λευκό κρασί από την ελκυστική ποικιλία Κυδωνίτσα με τα συναρπαστικά αρώματα, την γευστική φινέτσα και την ισορροπημένη οξύτητα.

Συνδυάζουμε την φρεσκάδα από τα καλαμαράκια με το ζυμαρικό και το σύνολο δένει αναπάντεχα με την φέτα και την ευωδιά του βασιλικού. Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο”

“Νίκη Μηταρέα”

 


Υλικά για 4 άτομα

Φλωμάρια Λήμνου (λεπτές χυλοπίτες) 200 gr

Καλαμαράκια 10 μικρά κομμένα σε ροδέλες

Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο

Σκόρδο 2 σκελίδες  λιωμένες

Ελαιόλαδο 4 κουτ. σούπας

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χυμός από φρέσκιες ντομάτες 1 κούπα

Βούτυρο 2 κουτ. σούπας

Ζωμός λαχανικών ½ λίτρο

½ κούπα λευκό κρασί Μοσχάτο Λήμνου

Φέτα σε κομμάτια 100 gr

Βασιλικός 1 κλωνάρι πλατύφυλλος

Βασιλικός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε και τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε  και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε τα φλωμάρια μαζί και το ζεστό ζωμό και το κλωνάρι βασιλικού.

Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού , την φέτα και το βούτυρο. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Νίκη Μηταρέα

https://www.facebook.com/profile.php?id=1162632376

https://www.instagram.com/mitarea/?hl=el

https://nikimitarea.webnode.gr/?fbclid=IwAR3h566CmATg5AgbdSYeZ3zBpj6OHuLyacGQUko-DwvzrXbjv5cpGkIwdv

 

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close