Η στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα, είναι το σήμα κατατεθέν της Σκοπέλου.
Με ασυναγώνιστη γεύση και μακρά ιστορία που ξεκινάει όταν οι βοσκοί έφευγαν από την Αλόννησο στα μικρά νησάκια (Κυρα-Παναγιά, Σκάτζουρα, Γιούρα, Περιστέρα) για να ελέγξουν τα κοπάδια των αγριοκάτσικων που ζούσαν εκεί. Έχοντας μαζί τους λίγα και ταπεινά υλικά – αλεύρι, νερό, λάδι , λίγο τυρί και ένα τηγάνι.
Έτσι κάπως ξεκίνησε η τηγανητή πίτα που ταξίδεψε από την Αλόννησο με τις «νύφες» που πήγαιναν να παντρευτούν τον Σκοπελίτη γαμπρό αλλά και τις γυναίκες που πήγαιναν στη Σκόπελο για το μάζεμα της ελιάς.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο “Σκοπέλου γεύσεως δώρα” της Μαρίας Δελήτσικου -Παπαχρίστου.
Τυρόπιτα Σκοπέλου – στριφτή –
Υλικά
- Για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κουτ σούπας λάδι
- 1 κουτ.σούπας ξίδι ή λεμόνι
- αλάτι ελάχιστο
- 1και 1/2 κούπα νερό για να ζυμώσουμε το φύλλο
- Για την γέμιση
- 1 κιλό τυρί φέτα σκληρή ανοιγμένη με τα δάχτυλα
- λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την ζύμη με το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι ή το λεμόνι, το αλάτι και το νερό. Αφού την ζυμώσουμε , την μαζεύουμε και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια, κόβουμε κομματάκια και ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το λαδώνουμε ελαφρά.
- Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το τυρί και παίρνοντας κάθε φορά από μία γεμάτη χούφτα το σκορπίζουμε στην μισή επιφάνεια του φύλλου. Τυλίγουμε την πίτα σε ρολό και αμέσως μετά την κάνουμε στριφτάρι.
- Ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε. Γυρίζουμε συνέχεια την πίτα για να μην αρπάξει. Τρώγεται ζεστή .
Σημειώσεις
Σημείωση 1η:
Πολλές νοικοκυρές δεν βάζουν ξίδι στο φύλλο γιατί διατείνονται πως μαυρίζει και άλλες αγοράζουν έτοιμο το ζυμάρι. Αν το τυρί είναι αλμυρό περιορίζουμε την ποσότητα του. Επίσης υπάρχουν κάποιες νοικοκυρές που ανά 10 πίτες προσθέτουν στο τυρί ένα αβγό και λίγο πιπέρι.
Σημείωση 2:
Με ένα κιλό αλεύρι κάνουμε 8-10 πίτες ανάλογα με το πάχος του φύλλου.
Συνταγή από το βιβλίο “Σκοπέλου γεύσεως δώρα”
της Μαρίας Δελήτσικου -Παπαχρίστου.