fbpx

Τυροπιτάρι στριφτό με το παραδοσιακό καλαθάκι Λήμνου

401

Οι κάτοικοι της Λήμνου αγαπούν πολύ τις πίτες μιας και διαθέτουν στο νησί εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Η μακραίωνη ιστορία της Λήμνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα εξαιρετικά τυριά (ΠΟΠ και μη), το μοναδικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι μαυραγάνι από παλιό σπόρο σταριού. Αυτά τα αγαθά αποτελούν τη βάση της λημνιακής γαστρονομικής παράδοσης.

Η συνταγή για στριφτό τυροπιτάρι με το παραδοσιακό αρωματικό “καλαθάκι” της Λήμνου είναι πολύ απλή και πεντανόστιμη!

Στριφτό τυροπιτάρι

Servings 6
Προετοιμασία 1 hour
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 350 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτ.σουπ. ξίδι
  • 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 150-200 ml περίπου νερό
  • Για τη γέμιση
  • 800 grm καλαθάκι Λήμνου, θρυμματισμένο (ή μαλακή φέτα, αναμεμειγμένη με ανθότυρο)
  • 3 κουτ.σουπ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18-20 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3 χλστ. Βάζουμε κατά μήκος 1-2 κουτ. σούπας από τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλιγκαριού.Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  • Λαδώνουμε τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Γεύμα: πιτα
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close