fbpx

Τσουρέκια πασχαλινά. Συνταγή από το Παλαιοχώρι Λέσβου.

1.6K

Τα τσουρέκια είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, στενά συνδεδεμένα με τη γιορτή του Πάσχα. Στρογγυλά με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο ή μακρόστενα με το αυγό στο πάνω μέρος της πλεξούδας, έτσι που να μοιάζει με τεράστιο μάτι.

Τα πασχαλινά τσουρέκια τα ζυμώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη, την “Κόκκινη Πέφτη” όπως την λένε στο νησί γιατί τη μέρα αυτή βάφονται τα αβγά, ψήνονται τα πασχαλινά κουλούρια, τα τσουρέκια και τα ψωμιά. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, θα δώσουν όνομα στο δικό τους τσουρέκι.

Ημέρα έντονης οικιακής δραστηριότητας, που θα κλείσει με πολύωρο εκκλησιασμό και τα δώδεκα ευαγγέλια. Το απόγευμα, οι νύφες θα πάνε στα πεθερικά πασχαλινά γλυκίσματα πάνω σε δίσκο σκεπασμένο με υφαντή πετσέτα από φλόσι ή δαντελένια, πλεγμένη με βελονάκι.

Επίσης, δεν παραλείπουν να προσφέρουν τσουρέκια και άλλα καλούδια σε άπορους συγχωριανούς ή οικογένειες με πένθος ή μοναχικούς γέροντες και γερόντισσες. Οι μέρες την Μ. Εβδομάδα είναι άγιες με καλά συναισθήματα και έργα αλληλεγγύης. Τη Μ. Πέμπτη λούζονται, για να είναι τα μάγουλά τους κόκκινα, το χρώμα της υγείας και της ομορφιάς.

Τα αυγά που θα γεννήσουν οι κότες αυτή τη μέρα, τα βάφουν κόκκινα ,θα τα αναστήσουν το Μ. Σάββατο και θα τα φυλάξουν στο εικονοστάσιο όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, ως αποτρεπτικό του κακού.

Υλικά

  • 4 κιλά αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη
  • 12+1 αβγά
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 250 γρμ βούτυρο αγελάδος
  • 1 λίτρο γάλα
  • 140 γρμ μαγιά
  • 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαστίχα κοπανισμένη με λίγο αλεύρι ή ζάχαρη
  • 1 κουτ γλυκού αλάτι
  • 4+1 βανίλιες
  • αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή κόκκινα αυγά (προαιρετικά)
  • λαδόκολλες για σκέπασμα

Εκτέλεση

  • Προετοιμασία. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοπανάμε το μαχλέπι και τη μαστίχα μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρης. Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι και τοποθετούμε τα υλικά με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Παρασκευή.Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το μείγμα.  
  • Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αβγά – κρόκους κι ασπράδια μαζί-και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τις βανίλιες. Ρίχνουμε έπειτα ζεστό το υγρό μείγμα με το γάλα, το λάδι και το βούτυρο μαζί με το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι, λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.    
  • Αλείφουμε τη ζύμη με λάδι, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε 2 ώρες περίπου σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει. Αν θέλουμε να φουσκώσει γρηγορότερα, μπορούμε να τη βάλουμε στο φούρνο σε ελάχιστη θερμοκρασία ή να τη σκεπάσουμε με χοντρό σκέπασμα.
  • Όταν φουσκώσει – διπλασιαστεί σχεδόν – τη χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια, πασπαλίζουμε μία επιφάνεια με λίγο αλεύρι, πλάθουμε μακρόστενες λουρίδες και τις πλέκουμε κοτσίδα, στρογγυλό ή κάποιο άλλο σχέδιο, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Τοποθετούμε τα τσουρέκια αραιά σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Εν συνεχεία σπάμε σε μπολ 1 αβγό, ρίχνουμε 1 βανίλια ή λίγο μπράντι για να μη μυρίζει το αβγό, χτυπάμε καλά κι αλείφουμε τα τσουρέκια. Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε με λεπτοκομμένα αμύγδαλα , σουσάμι ή ένα κόκκινο αβγό. Τα αφήνουμε 5΄ περίπου σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν κι έπειτα βάζουμε τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο. 
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 C για μία ώρα περίπου. Ανάλογα με το μέγεθός τους , θα είναι και η ώρα ψησίματος – τα μικρά σε μέγεθος λιγότερη – Όταν ροδοκοκκινίσουν, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα, για να μην καούν.Μετά το ψήσιμο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθούν μαλακά. 
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close