fbpx

Τσιπούρα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα. Παραδοσιακή συνταγή Σύρου παραμονής Χριστουγέννων από τη chef Ευαγγελία Φωτεινιά

1K

Στη Σύρο η προετοιμασία για τις γιορτές του Δωδεκαημέρου ξεκινούσε αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα όπου οι νοικοκυρές καθάριζαν το σπίτι και το άσπριζαν εξωτερικά για να τους βρουν καθαρούς τα Χριστούγεννα. Την τελευταία εβδομάδα των Χριστουγέννων έφτιαχναν κουραμπιέδες σε σχήμα άστρου, μισοφέγγαρου και καρδιάς, φοινίκια – μελομακάρονα – και δίπλες που στα χωριά και την Άνω Σύρο τα έλεγαν αβγοκαλάμαρα. Στις καθολικές εκκλησίες έφτιαχναν μέσα στον Ναό Φάτνες ή όπως το έλεγαν «το σπήλαιο».

Την “Καλή Βραδιά” δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων, οι καθολικοί κάτοικοι, κυρίως της συριανής υπαίθρου και της Άνω Σύρου, μετά την εκκλησία, επιστρέφουν στα σπίτια τους και τρώνε ψάρι με κουνουπίδι.

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, περιέρχονταν στους δρόμους της Ερμούπολης με την παραδοσιακή συριανή φορεσιά, κρατώντας το στολισμένο παραδοσιακό καραβάκι και ψάλλοντας τα συριανά και τα τηνιακά κάλαντα. Το καραβάκι συμβολίζει την πλεύση του ανθρώπου προς την καινούργια ζωή μετά τη γέννηση του Χριστού. Συνήθιζαν όλοι δε να αγοράζουν αγριοκρεμμύδα την οποία κρεμούσαν στην είσοδο του σπιτιού γιατί έφερνε τύχη στο σπίτι.

Την παραμονή των Θεοφανείων μέλη του Λυκείου Ελληνίδων έψαλλαν πάλι τα κάλαντα κρατώντας αυτή τη φορά φαναράκια φτιαγμένα από κούφια φρέσκα πορτοκάλια ή μανταρίνια, αναβιώνοντας έτσι ένα πολύ παλιό συριανό έθιμο.

Τσιπούρα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 1 τσιπούρα καθαρισμένη – περίπου600-700γρ – ή 2 ατομικές –
  • 1 κεφάλι κουνουπίδι κομμένο σε φουντάκια
  • 1 – 2 φλυτζ γλυκοπατάτες κομμένα σε κομμάτια μπουκιάς
  • 2 κουτ.σούπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σούπ. μουστάρδα
  • 1 κουτ.σουπ. χυμός λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • Ξύδι
  • 2 κουτ.σουπ. ρίγανη
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C σε αέρα.Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς, τις τοποθετούμε σε σε λαδόκολλα που έχουμε βάλει πάνω απόένα αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι και ανακατεύουμε!
  • Τοποθετούμε σε ένα ταψίκαι ψήνουμε στον φούρνο, στη μεσαία θέση, για 10'Εν τω μεταξύ κόβουμε σε φουντάκια το κουνουπίδι και τα αφήνουμε στην άκρη.Χαράζουμε το ψάρι με ένα μαχαίρι 3 φορές ανά πλευρά και το πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι, μουστάρδα, εξωτερικά και στην εσωτερική κοιλότητα.
  • Βγάζουμε το ταψί, γυρνάμε και μετακινούμε τις πατάτες στην εξωτερική πλευρά και τοποθετούμε στη μέση το ψάρι. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 20'.Βγάζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ξύδι και ψήνουμε για άλλα 5-6'

Σημειώσεις

 Ευαγγελία Φωτεινιά
Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σύρο, η Ευαγγελία, από μικρή θυμάται τον εαυτό της να χαζεύει την μητέρα της μέσα στην κουζίνα και να παρατηρεί με προσοχή την κάθε της κίνηση, όταν εκείνη μαγείρευε .
Όπως μας λέει η ίδια, όσο μεγάλωνε εκείνη, μεγάλωνε και η αγάπη της για την τέχνη της γαστρονομίας κι έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική της πορεία στα εστιατόρια της Σύρου. Μετά από μια εμπειρία χρόνων, σκέφτεται πως θέλει να γνωρίσει καλύτερα τις γεύσεις της Ελλάδος κι έτσι αποφασίζει να αναλάβει τις κουζίνες σε πολλά και διαφορετικά νησιά αλλά και πόλεις της χώρας μας.
Ξεκινώντας με ένα – πέντε αστέρων – Resort στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης, εν συνεχεία σε ένα μεγάλο εστιατόριο των νοτίων προαστίων της Αττικής, της Μυκόνου και της Τήνου. Συγκεντρώνοντας όλη αυτή την εμπειρία, την γνώση και την τέχνη από όλα τα μέρη τις Ελλάδος, αποφάσισε πριν ένα χρόνο να επιστρέψει στον τόπο της, να υλοποιήσει το όνειρο της και να ανοίξει το Αρισμαρί.
Eνα Μαγειρείο που βασίζεται στις γεύσεις της Ελλάδος και έχει ως πρώτη ύλη τα τοπικά προϊόντα. Το Αρισμαρί δημιουργήθηκε με αγάπη, διάθεση και έμπνευση για πρωτότυπες αλλά και γνώριμες αγαπημένες γεύσεις, πάντα βασισμένα στην ποιοτική, τοπική, πρώτη ύλη.
Γεύμα: Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close