fbpx

Το σπιτικό τυρί για τις Απόκριες

3.4K

Μελίνα Σελάλμα σύμβουλος διατροφής και τροφοδοσίας. Μanaging director Melinas delight cuisine.

Πριν αποχαιρετίσουμε τις Απόκριες και μια και είμαστε στην Τυρινη εβδομάδα, σας έχω μια απλή και νόστιμη παρασκευή ενός σπιτικού άσπρου τυριού από τα χεράκια σας. Για να έχετε την μοναδική εμπειρία μας απλής παρασκευής τιμώντας την εβδομάδα, αλλά αποκτώντας τις γνώσεις για πάντα.

Πάρτε 2 λίτρα δηλαδή 8 ποτήρια γάλα πλήρες της αρεσκείας σας – προσωπικά το φτιάχνω με γάλα κατσικούλας γιατί την αγαπώ περισσότερο από την αγελαδίτσα – ρίξτε το το σε μία κατσαρόλα σας, τοποθετήστε την σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, προσθέστε ένα κουταλάκι αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην “πιάσει” στον πάτο.

Εν τω μεταξύ μετρήστε 6 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό, ή αντίστοιχα χυμό λεμονιού η λάιμ – προσωπικά το κάνω με λεμόνι, βρισκω το λάιμ λίγο ακριβό για την παρασκευή ενός σπιτικού τυριού, και το ξύδι δεν το λατρεύω – Όταν μισοφουσκώσει το γάλα, κατεβάστε την φωτιά στο μέτριο, και αρχίστε να ρίχνετε λίγο λίγο τον χυμό από το λεμόνι η το ξύδι ανακατεύοντας συνέχεια.

Το γάλα θα αρχίζει να κόβει σε μικροκομματάκια , συνεχίστε ανακατεύοντας έως ότου το λεμόνι η το ξύδι τελειώσει. Τώρα το μείγμα σας ειναι όλο σε κομματάκια σκόρπια μεταξύ τους, συνεχίστε ανακατεύοντας λίγα 2 με 3 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την φωτιά, βάλτε καπάκι και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.  Εν συνεχεία ετοιμάστε το σουρωτήρι που το έχετε καλύψει με το ειδικό πανάκι (τουλπάνι) για στραγγίσματα τυριών .Προσωπικά αγοράζω ύφασμα γάζας και το κόβω ανάλογα το μέγεθος του σουρωτηριού – χρειάζεται εκείνο το λεπτό συρμάτινο σουρωτήρι, και από κάτω ένα μπολ για να πάνε τα υγρά από το τυρί –

Όταν έχουν περάσει τα 15 λεπτά , ξεκούρασης ανοίξτε το καπάκι και σουρώστε το μείγμα, αγκαλιάστε το τυράκι με την γάζα, και στίψτε καλά για την αφαίρεση των υγρών στοιχείων που έχει το τυρί αφήνοντας το  να στραγγίξει τυλιγμένο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Ανοίξτε το πακέτο, και τώρα έχετε ένα απλό ασπροτύρι φτιαγμένο από τα χεράκια σας στην δική σας κουζίνα. Κόψτε κομμάτια, πασπαλίστε με άνιθο και πάπρικα γλυκιά η καυτερή, μαύρο πιπέρι, ρίγανη μα πάνω από όλα ελαιόλαδο.

Προσωπικά κάνω το εξής κόλπο. Αφού φτάσω μέχρι και την δημιουργία του τυριού, το τοποθετώ στο μπλέντερ η στο μούλτι, και του προθέτω αρωματικά βότανα με βάση το σχοινόπρασο και το ελαιόλαδο, λίγα κομματάκια από ένα ακαθάριστο ραπανάκι που έχει όμορφο χρώμα, χρωματιστές πιπεριές , αρωματικά βότανα κτυπώντας λιγάκι -όχι πολύ- έχω ένα φανταστικό παχύ κρεμώδες τυρί  για τις σαλάτες και το άλειμμα στο ψωμί .Ξέρετε τι ειναι εκπληκτικό σε αυτή την παρασκευή? Ότι το έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας, με αγάπη και φροντίδα!

Μάθετε να το φτιάχνετε αυτή την εβδομάδα αλλά θα έχετε τις σωστές γνώσεις για όλο τον χρόνο . Οι σωστές γνώσεις είναι σημαντικές να υπάρχουν για τα απλά και καθημερινά!

Χρήσιμα  tips
Αν δεν έχετε ύφασμα γάζας, οποιοδήποτε καθαρό βαμβακερό κομμάτι υφάσματος θα κάνει την ίδια δουλειά. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γάζες φαρμακείου σε πακέτα  – επιλέξτε τα μεγάλα μεγέθη – καθώς και χάρτινα φίλτρα του καφέ θα δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα!
Και του χρόνου η Τυρινή εβδομάδα των Αποκριών

Μελίνα Σελάλμα

Σύμβουλος διατροφής και τροφοδοσίας
Μanaging director
47, Αγίας Βαρβάρας  Χαλάνδρι, 15231
210677650

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close