Μελίνα Σελάλμα σύμβουλος διατροφής και τροφοδοσίας. Μanaging director Melinas delight cuisine
Δεν ξέρω πως επικράτησε η σκέψη ότι το κρασί στη μαγειρική δεν επηρεάζει τις καύσεις, αφού όταν μαγειρευτεί το αλκοόλ που περιέχει και τις περισσότερες θερμίδες και ευθύνεται για την αργοπορία στον ρυθμό μεταβολισμού, εξατμίζεται. Όμως δεν είναι έτσι. Αν το κρασί βράσει μόνον για 3 ώρες σιγανού βρασμού στο τέλος κρατά μόνον 5% του αλκοόλ του.
Αναλυτικά με μια ώρα βρασμού ακόμα έχει το 25% του αλκοόλ και μετά από 3 ώρες κρατάει μέχρι και 5% αλκοόλ.
Οπότε αν βράζει μόνο του χρειάζεται πολύ ώρα βρασμού για να εξατμιστεί το αλκοόλ και πάλι στο τέλος θα έχει 5%. Όμως, αν προστεθεί μαζί με άλλα υλικά όπως σε μία συνταγή φαγητού που αναφέρει την χρήση κρασιού τότε η εξέλιξη θα είναι διαφορετική. Σε 15′ κρατάει το 40% του αλκοόλ, μετά από 30′ κρατάει το 35% και μετά από δυόμιση ώρες ψήσιμο κρατάει μόνο το 5% οπότε δεν εξατμίζεται ποτέ όλο το αλκοόλ αλλά κρατάει κάτι λίγο. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι εφόσον μαγειρευτεί με άλλα υλικά, εξαφανίζεται όλο το αλκοόλ αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.. πάντα κρατάει μέχρι 5% το λιγότερο.
Είναι καλό να μαγειρεύετε με κρασί, και ασφαλώς το άρωμα και η γεύση του κρασιού δίνει μια ιδιαίτερη ομορφιά και αναβάθμιση στο φαγητό σας, αλλά υπολογίστε και τις επιπλέον θερμίδες του.
Όλα γίνονται στην κουζίνα, αρκεί όλα να υπολογίζονται και να μετριούνται.
Μελίνα Σελάλμα
Σύμβουλος διατροφής και τροφοδοσίας.
Μanaging director
Melinas delight cuisine