fbpx

Τυρόπιτες συμιακές – τουρτάκια – και γαλακτομπούρεκο Σύμης, από την κα Πόπη Τσαβαρή.

3.5K

Χρόνια πολλά στη Σύμη με δύο παραδοσιακές συνταγές που μας προτείνει η κυρία Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη.


Τουρτάκια – τυρόπιτες – στιγμής με την παλιά συνταγή χωρίς γιαούρτι και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο όπως το κάνουν στο νησί με μάτζαλη (νισεστέ) χωρίς αβγά.

Τουρτάκια – Συμιακές τυρόπιτες –

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι και λίγο παραπάνω
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 1 ποτήρι βούτυρο φυτικό – τύπου Φυτίνη –
  • 1 ποτήρι λάδι μισό σπορέλαο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 κουτ.γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 3/4 κιλού ρεγκάτο
  • 2 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ.σούπας βούτυρο λιωμένο
  • πιπέρι λίγο
  • 2 κουτ.σούπας από το νερό που διαλύσαμε τη μαγιά,
  • 1 κουτ.γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • δυόσμος
  • αβγά όσα πάρει να γίνει η γέμιση αφράτη.

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. (Από εδώ κρατάμε δύο κουταλιές σούπας για τη γέμιση)
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Βάζουμε όλα τα υγρά σε λεκάνη και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια.
  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, κόβουμε με το καπάκι από το moulti στρογγυλά κομμάτια και βάζουμε μέσα μια κουταλιά κοφτή από τη γέμιση μας.
  • Κλείνουμε σε μισοφέγγαρα και πατάμε με πιρούνι να κλείσουν καλά. Αφού τελειώσουν όλα αλείφουμε με αβγό, ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι – προεραιτικά – και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C
Γεύμα: Snack
Κουζίνα: Ελληνική

Το γαλακτομπούρεκο του Νικόλα ζαχαροπλάστη

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 61/2 ποτήρια νερο
  • 2 ποτήρια 2 ποτήρια σκόνη γάλα
  • 1 ποτήρι 1 ποτήρι μάτζαλη (νισεστε)
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 200 γρμ βούτυρο αγελάδος συν 2 κουταλιές φυτικό τύπου Φυτίνης
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • φλούδα από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • Σιρόπι
  • 21/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 11/2 ποτήρια νερό
  • ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη φλούδα λεμονιού να βράσει για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει ρίχνουμε μέσα το γάλα σκόνη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
  • Από το γάλα κρατάμε 1/2 ποτήρι, βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη βανίλια.
  • Διαλύουμε στο μισό ποτήρι γάλα τη μάτζαλη – νισεστέ- και το σιμιγδάλι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα ,ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε την κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Όσο βούτυρο περισσέψει από το άλειμμα το ρίχνουμε από πάνω.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε. (Κρύο το γλυκό, ζεστό το σιρόπι) Καίμε με το καμινέτο ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανέλλα .

Σημειώσεις

Η συνταγή είναι του Νικόλα του ζαχαροπλάστη στη Σύμη όπως την έδωσε στην κυρία Χλόη Λεριά.
Γεύμα: Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close