Απολαυστική και εύκολη συνταγή για ταλιατέλες με σάλτσα από φρέσκα μυρωδικά και πολύχρωμα υλικά.
Ταλιατέλες σε σάλτσα από λιαστές ντομάτες , μελιτζάνες και μανιτάρια
Υλικά
- 500 γρ ταλιατέλες
- 80 ml ελαιόλαδο + 20 ml
- 150 γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100 γρ λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 200 γρ μελιτζάνες καθαρισμένες κομμένες σε φετούλες
- 150 γρ μανιταρια λευκά καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
- 450 γρ ντομάτες κόκκινες κομμένες κονκασε
- 80 γρ ροδέλες μαύρης ελιάς
- 200 ml από το νερό που βράσαμε τις ταλιατέλες
- 20 γρ φύλλα κόκκινου βασιλικού ψιλοκομμένα
- αλάτι – πιπέρι – ζάχαρη
- 120 γρ φυτικό τυρί ψιλοτριμμένο
- 4 φούντες βασιλικό
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα με αλατόνερο που κοχλάζει , ρίχνουμε τις ταλιατέλες και βράζουμε al dente. Στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μπολ , ραντίζουμε με τα 20 ml ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί σε ανοιχτή πλασωτέ κατσαρόλα..Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις μελιτζάνες να θωρακιστούν , τις βγάζουμε σε πιάτο και τις κρατάμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε,Βάζουμε τα μανιτάρια να σοταριστούν , ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, τον βασιλικό και το νερό από τα μακαρόνια. Αρτύζουμε με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη , ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε την σάλτσα για 20'
- Ρίχνουμε τις μελιτζάνες , ανακινούμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 8'. Ρίχνουμε στην σάλτσα τις ταλιατέλες, ανακινούμε να ενσωματωθούν τα υλικά και μοιράζουμε σε πιάτα , πασπαλίζουμε με φυτικό τυρί, στολίζουμε με φούντες βασιλικού και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Το κλειδί για ένα πραγματικά νόστιμο φαγητό, είναι η φρεσκότητα των συστατικών – υλικών του ( ελαιόλαδο, ντομάτες, λαχανικά- ζαρζαβατικά, βότανα – μυρωδικά ) που κόβονται φρέσκα .Ειναι αυτά που κάνουν τα απλά πιάτα θεσπέσια- αμβροσία θεών. Η πολυχρωμία των φρέσκων υλικών είναι που κάνουν τα πιάτα με πίνακες ζωγραφικής .
Για όσους φίλους δεν νηστεύουν χρησιμοποιούμε κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα ,ρεγκάτο ή παρμεζάνα.
Καλή απόλαυση
Κως Μάιος 1993
Chef Γιώργος Φραντζής