Κλασικό και αγαπημένο γλυκό που απολαμβάνουμε κάθε φθινόπωρο . Υπέροχη συνταγή δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου για τάρτα μήλου που συνοδεύεται με κρέμα ανθότυρου και πασπαλισμένα φυστίκια Αιγίνης.
Υλικά
Φύλλο σφολιάτας ι πακέτο (και τα δύο φύλλα θα χρησιμοποιηθούν)
Ζάχαρη ½ κούπα
Μήλα 2 μεγάλες κούπες κομμένα σε 6 κομμάτια
Βούτυρο 60 gr
Φιστίκι Αιγίνης 60 gr
Για την Κρέμα
Kρέμα γάλακτος 250 gr
Mυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο 250 gr
Μέλι 2 κουτ .σούπας
Λοβούς – 2 ξυλάκια – ανάλογα με τη διάθεση
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε πυρίμαχο τηγάνι ή σε ταψάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και να γίνει το χρώμα ελαφρώς καραμελέ. Μόλις η ζάχαρη λιώσει ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω πιέζοντας ώστε να βουτηχτούν μέσα στην καραμέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σφολιάτας σε μέγεθος περίπου 2-2,5 πόντους μεγαλύτερο από το ταψί.
Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα στο τηγάνι – ταψάκι και τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να τις καλύψουμε. Δεν τις κόβουμε. Ψήνουμε για 30-35 ‘ μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
Η κρέμα
Σε ένα παγωμένο μεταλλικό μπολ μετρίου μεγέθους, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί. Προσθέτουμε το μέλι και την βανίλια και συνεχίζουμε με το μίξερ έως ότου αφρατέψει καλά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.
Σύνθεση
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, για 5-10′ Καλύπτουμε το σκεύος με ένα μεγάλο πιάτο και αναποδογυρίζουμε. Βάζουμε μια κουταλιά κρέμα ανθότυρο και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
Γεωργία Κουτσούκου Chef