Ένα από τα τυριά της Νάξου που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση, είναι η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος. Η Γραβιέρα Νάξου φέρει την ονομασία ενός προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι μαγικά γευστική!
Ο executive chef Στέλιος Κορρές, μας προτείνει απλές αλλά πολύ νόστιμες συνταγές με τη γραβιέρα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
“Φλογέρα του τσοπάνη”, “Μιλφέιγ λαχανικών με γραβιέρα”, “Μπρουσκέτα γραβιέρας” και “Ναξιώτικο καναπεδάκι”, εδέσματα με γραβιέρα σε μορφή finger food .
Η φλογέρα του τσοπάνη
Υλικά
- 1 φύλλο κρούστας
- 300 γρμ γραβιέρα τριμμένη
- 100 γρμ μπεσαμέλ
- 150 γρμ μπέικον
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- πιπεριά τσίλι προαιρετικά
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα με την μπεσαμέλ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μπέικον και πιπέρι (ή πιπεριά τσίλι) και τα κάνουμε ένα μείγμα.
- Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε λίγο από το υλικό που ετοιμάσαμε, τυλίγουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Προαιρετικά μπορούμε και να ψήσουμε τις φλογέρες μας.
Μιλφέιγ λαχανικών με γραβιέρα
Υλικά
- Μιλφέιγ λαχανικών με γραβιέρα
- Λαχανικά της επιλογής μας όπως: μελιτζάνες, κολοκυθάκια, χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι
- Γραβιέρα κομμένες φέτες πάχος περίπου 1 εκ.
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο λίγο
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Τοποθετούμε σε ταψί λαδόκολλα.
- Βάζουμε μια στρώση γραβιέρα κι από πάνω λαχανικά.
- Δεύτερη στρώση γραβιέρα και λαχανικά και τέλος μια στρώση γραβιέρα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10 '(μέχρι να λιώσει το τυρί)
Μπρουσκέτα γραβιέρας
Υλικά
- γραβιέρα τριμμένη τριμμένη
- 4 φέτες ψωμί ψημένο και πασπαλισμένο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη)
- 4 φέτες μελιτζάνας ψητή
- 4 τμχ λιαστής ντομάτας
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Πάνω από κάθε φέτα ψωμί βάζουμε τριμμένη γραβιέρα, μια φέτα λιαστή ντομάτα, μια φέτα μελιτζάνα και στο τέλος πάλι τριμμένη γραβιέρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Ναξιώτικο καναπεδάκι
Υλικά
- 10 φέτες από μπακέτα λεπτές
- πέστο με βασιλικό
- 10 φέτες γραβιέρας λεπτές
- 10 ντοματίνια μικρά
Εκτέλεση
- Αλείφουμε κάθε ψωμάκι με πέστο βασιλικού και βάζουμε από πάνω μια λεπτή φέτα γραβιέρας και ένα ντοματίνι.
- Για το πέστο βασιλικού: 5 φύλλα φρέσκο βασιλικού, 50 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε στο multi να γίνουν κρέμα.