fbpx

Συνέντευξη με την Πρέσβειρα της Ελληνικής Κουζίνας κυρία Βέφα Αλεξιάδου.

1.5K

Και να που ήρθε η ευλογημένη στιγμή για την συνέντευξη που χρόνια ήθελα να πάρω από την κυρία Βέφα Αλεξιάδου. Αφορμή στάθηκε η κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της.

Κυρία Βέφα θερμά συγχαρητήρια για τον θησαυρό αυτόν που έχουμε πλέον όλοι στα χέρια μας και μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε τόσα πολλά πράγματα για τη ζωή σας.
Τι σημαίνει ο Τίτλος του βιβλίου “Ησουν πάντα εκεί”?

Σας ευχαριστώ! Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι σας άρεσε το συγγραφικό μου έργο.
Ο Θεός ήταν πάντα εκεί σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Σύμβουλος και συμπαραστάτης μου από τα πιο απλά προβλήματα μου ως τα πολύ σοβαρά αδιέξοδα. Η παρουσία Του στη ζωή μου και η βοήθεια Του γίνονται αισθητά σε όλα τα σημεία της βιογραφίας μου. Δεν μπορούσα να βρω εκδότη για το πρώτο μου βιβλίο και με τη βοήθεια Του  και πολλές προσπάθειες, από μέρους μου, αγωνίες, απογοητεύσεις, έγινα η ίδια εκδότης!

Βιώσατε πολύ δύσκολες καταστάσεις εσείς και η οικογένεια σας μέσα από την δίνη του πολέμου, την πείνα, τη μετανάστευση. Διέκρινα όμως μέσα από το βιβλίο σας την βαθιά πίστη σας στον Θεό καθώς τα αισθήματα ανιδιοτελούς αγάπης για κάθε άνθρωπο που γνωρίζατε καθώς και μιας ιδιαίτερης δύναμης του χαρακτήρα σας. Αυτά ήταν που σας έδωσαν ώθηση ?

Όλα όσα αναφέρατε μόνο με δύναμη ψυχής που η πίστις στο Θεό χαρίζει μπορούν να αντιμετωπιστούν! Την μπόλιασε στην ψυχή μου από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια η υπέροχη μητέρα μου, που με έπιανε από το χεράκι και με πήγαινε στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βόλο. Από τη βαθιά πίστη μου στον Θεό άντλησα επίσης τη δύναμη της  υπομονής και της  επιμονής  για την επιτυχία των στόχων μου.

Επί 24 χρόνια προσπάθησα με υπομονή και επιμονή να βρω έναν μεγάλο ξένο εκδότη να κάνουμε μαζί την Ελληνική κουζίνα, με στόχο να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο! Aπό το 2009 ως σήμερα κυκλοφορεί σε 6 γλώσσες και είναι Best Seller!

Στην φωτογραφία η βράβευση μου με Award of excellence for life time achievεment.(Επιτυχημένη καριέρα Ζωής από τον διεθνή σύλλογο IACP “Ιnternational associaton Culinary Professional”.Τον Μάιο φέτος θα πάρω άλλη μία φορά το ίδιο βραβείο από τα Goorman World cookbook Awards! Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα βραβεία από αυτά!

Όταν ξεκινήσατε τα πρώτα χρόνια γράφοντας το πρώτο σας βιβλίο, σκεφτήκατε έστω για μία στιγμή πόσο ψηλά θα φτάσει η καριέρα σας  και πόσο πολύ θα αναγνωρίσουν την αξία σας στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο?

Όχι φυσικά! Ότι θα είχε επιτυχία το περίμενα! γιατί όλα σ’ αυτό το βιβλίο ήταν τόσο καινούρια και πρωτοποριακά σε σχέση με τα βιβλία Μαγειρικής που κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα! Ποτέ όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως μέσα από τα βιβλία μου θα γινόμουν γνωστή σε όλο τον κόσμο και θα έπαιρνα τόσες διεθνείς διακρίσεις.

Σημαντικά κεφάλαια στη ζωή σας. Ο σύζυγός σας, οι κόρες σας, οι εγγονές σας. Μιλήστε μας για αυτούς.

Ο σύζυγος μου, ο Κώστας μου ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας διακεκριμένος επιστήμων! Καθηγητής στο τμήμα χημικών μηχανικών του πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη με εργασίες και βραβεύσεις στην Αμερική. Με ερωτεύτηκε από τη στιγμή που με γνώρισε, με έναν έρωτα που κράτησε ως το τέλος της ζωής του! Στη δουλειά και την καριέρα μου ήταν το δεύτερο μου εγώ! Συνεργάτης και σύμβουλος, εμπνευστής και δοκιμαστής μου, βοηθός και συμπαραστάτης μου!

Χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή του στα 30 χρόνια της καριέρας μου, γράφοντας και εκδίδοντας βιβλία δεν θα μπορούσα να φέρω εις πέρας αυτό τον τεράστιο όγκο δουλειάς! Ζήσαμε ευτυχισμένα χρόνια μαζί! Πιασμένοι χέρι, χέρι ταξιδεύσαμε και γνωρίσαμε  όλο τον κόσμο. Μεγαλώσαμε και παντρέψαμε δυο υπέροχα κορίτσια! Την Άντζυ και την Αλεξία και αποκτήσαμε δυο γλυκές εγγονές, τη Xαρά και τη Βέφα. Τα κορίτσια μου!

 Η Αντζυ και η Αλεξία, οι δυο αγαπημένες πολύτιμες κόρες μου, δυο κορίτσια με προσωπικότητα, άψογη κατάρτηση, ευαισθησία και μεγάλη καρδιά, στάθηκαν πλάι μου στις διάφορες δραστηριότητες μου και συνέβαλαν στις επιτυχίες μου. Δεν χρειάστηκε να τους δώσω παρά μόνον το έναυσμα για να αρχίσουν τις δικές τους καριέρες και στη συνέχεια έτρεξαν σημειώνοντας ρεκόρ στις επιδόσεις τους. Από τη στιγμή που οι δουλειές μας ήταν αλληλένδετες, η μια βοηθούσε και στήριζε την άλλη.

Η Αλεξία ήταν ένα ταλαντούχο κορίτσι με φαντασία και ευρηματικότητα. εκτός από τις εκδόσεις των βιβλίων της, έστησε μαζί με τον σύζυγο της Ευάγγελο Κιτσάκη ένα περιοδικό μαγειρικής που δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τα αντίστοιχα περιοδικά του εξωτερικού. 

Η Άντζυ ένα δραστήριο επίσης κορίτσι, μαζί με τον σύζυγο της Ιωάννη Ντόντορο, ίδρυσαν και διεύθυναν μια αλυσίδα καταστημάτων ειδών κουζίνας από το 1993 ως το 2010 που άρχισε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση.

Οι λατρεμένες μου εγγονές!
Τις μεγάλωσα με τραγούδια και χάδια! Τα γενέθλια τους στη Χαλκιδική ήταν παραμυθένια! Οι τούρτες που ετοίμαζα ξετρέλαιναν μικρούς και μεγάλους! Κάθε επιθυμία τους ήταν διαταγή μου! Σήμερα η Χαρά 25 ετών με διδακτορικό Αγγλικής λογοτεχνίας είναι καθηγήτρια στο Λονδίνο. Η Βέφα 19 ετών δευτεροετής φοιτήτρια στο Δουβλίνο σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να τις φωτίζει και να τις προστατεύει.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Οι δυνατές φιλίες που σας δένουν μέχρι σήμερα.

Με ευλόγησε ο Θεός να συναντήσω στο διάβα μου ανθρώπους που με αγάπησαν και μου χάρισαν τη φιλία τους! Έκανα φιλίες Ζωής! Κι αυτό φυσικά, γιατί κι εγώ έδωσα σε αντάλλαγμα την ίδια ανιδιοτελή αγάπη.! Στη φιλία δεν χωράει εγωισμός και θυμός! Στην αληθινή φιλία, οι κάποιες διαφορές στον χαρακτήρα των φίλων εξομαλύνονται και λύνονται με συζήτηση και αλληλοκατανόηση.

Μια πορεία αξιοζήλευτη, με περισσότερα από 5.000.000 αντίτυπα βιβλίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ταξίδια και καταξίωση σε όλον τον κόσμο, συμμετοχή επί 24 χρόνια στην Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, εγχώριες και διεθνείς βραβεύσεις. Ποιο είναι το μεγαλύτερο βραβείο για εσάς?

Πάνω απ’ όλα τα βραβεία που ανέφερες Στέλλα για μένα μετράει η αγάπη του κόσμου! Το μεγαλύτερο μου βραβείο είναι το μπράβο που ακούω όταν η κάθε νοικοκυρά μαγειρεύει τις συνταγές μου με επιτυχία. Ήταν πράγματι μια επιτυχημένη πορεία γεμάτη επιτυχίες αλλά και πολλή δουλειά κούραση και αγωνίες. Πρέπει να διαβάσει κάποιος τη βιογραφία μου για να καταλάβει πόσο σοφό είναι το ρητό “Τα καλά κόποις κτώνται” ή “Συν Αθηνά και χείρα κίνει” Οι επιτυχίες δεν είναι ουρανοκατέβατες! Τις κερδίζεις με δουλειά και την βοήθεια του Θεού!

Τηλεόραση και οι αγαπημένες μαγειρικές σας εκπομπές που παρακολουθούσαμε τρεις γενιές για χρόνια (γιαγιά, μαμά, κόρη) Ποια είναι η “επίγευση” ?

Έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις από τον  Πρωινό Καφέ στον ΑΝΤ1 και φυσικά από όλα τα κανάλια που δούλεψα. Αγαπούσα αυτό που έκανα, το χαιρόμουν και ήμουν ευτυχισμένη! Ήμουν άνετη, φυσική σαν να μαγείρευα στην κουζίνα του σπιτιού μου. Κι αυτό έβγαινε από το γυαλί γι’ αυτό ο κόσμος με αγάπησε και χαιρόταν να με παρακολουθεί! Και σήμερα που έκανα κάποιες νέες εκπομπές από το κανάλι μου στο YouTube τα ίδια μου λένε.

Ευχαριστώ θερμά κυρία Βέφα για την τόσο όμορφη συνέντευξη και κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να γράψω μια φράση από το βιβλίο σας “Ήσουν πάντα εκεί”  που με άγγιξε. Συγκεκριμένα στη σελ. 478:

“Δόξα τω Θεώ με την βοήθεια Του, την υπομονή και την επιμονή μου και την βοήθεια συνανθρώπων μου που βρέθηκαν στο διάβα μου τα κατάφερα να φτάσω ώς εδώ. Στην Ιθάκη μου θα έλεγα. Όμως Ιθάκη δεν υπάρχει. Ο δρόμος είναι η Ιθάκη μας κι ‘αυτός συνεχίζεται, όσο συνεχίζεται η ζωή μας και η ζωή μας δεν τελειώνει εδώ κάτω στη γη.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ”

Στέλλα Προύζου

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close