Χίος το νησί της μαστίχας!
Γενέτειρα του Ομήρου και πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Με τα μεσαιωνικά χωριά της, τις πανέμορφες θάλασσες και τον εύφορο κάμπο της διατηρεί μια ομορφιά αναλλοίωτη.
Η πόλη της χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας δείχνει το αριστοκρατικό και ναυτικό παρελθόν του νησιού, ενώ τα 250 διασωθέντα αρχοντικά στον Κάμπο αποτελούν τεκμήριο της ένδοξης ιστορίας του.
Φημίζεται για τη μαστίχα της, αυτό το δώρο της φύσης που ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου ενώ αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης. Το μανταρίνι της Χίου έχει αναγνωριστεί ως Προϊόν Γεωργικής Προέλευσης από το Δεκέμβριο του 2012. Τα πλούσια σε θρεπτική αξία συστατικά του το κάνουν ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό. Στον φημισμένο κάμπο της υπάρχουν περιβόλια με διάφορα εσπεριδοειδή και ειδικά μανταρίνια.
Το νησί είναι ακουστό για τις τοπικές συνταγές του, αλλά και για τα διεθνώς φημισμένα προϊόντα του. Τα φρέσκα ψάρια, τα ντόπια κρέατα με το παρθένο ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά είναι τα κύρια συστατικά των χιώτικων παραδοσιακών πιάτων.
Μερικές από τις συνταγές είναι η κοκκινιστή κατσίκα,τα χειρίσια μακαρόνια, τα κοπανιδοπιτάκια, το μελιτσανοπίλλαφο, οι μαλαθρίτες. Κάποια από τα εξαιρετικά προϊόντα της είναι ο γνωστός Αριούσιος οίνος και ο Ολυμπούσικος οίνος, τα γλυκά βαβυλούσια κουκιά, οι κουρμάδες των μεστών, τα φημισμένα πορτοκάλια και μανταρίνια του κάμπου και το τυρί μαστέλο.
Το αγελαδινό μαλακό τυρί “μαστέλο” είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά τυριά της Χίου. Η λέξη μαστέλο σημαίνει τον ξύλινο κάδο που χρησιμοποιούσαν για τη συλλογή του γάλακτος και είναι ενετικής προέλευσης (mastelo). Μπορούμε να το απολαύσουμε σαν μεζέ ή και μέσα σε συνταγές.
Η πεντανόστιμη συνταγή για σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο, γίνεται ακόμα πιο απολαυστική με χιώτικο τυρί μαστέλο.
Υλικά
Σπανάκι βρασμένο 500 gr
Αβγά 2 μικρά
Μαστέλο χιώτικο τυρί 1/2 κεφαλάκι περίπου 200 gr
Κεφαλογραβιέρα 2 κουτ.σούπας
Κρεμμύδι 1 μέτριο
Ανηθος 3 κουτ. σούπας
Αλάτι
Βούτυρο 1 κουτ. σούπας για το κρεμμύδι
Βούτυρο 4 κουτ. σούπας για το φύλλο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι το βράζουμε μόνο 5 ‘ και αφήνουμε να στραγγίσει. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με την 1 κουτ. της σούπας βούτυρο. Στο μπολ με το σπανάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά .Σε στρογγυλό ταψί αλείφουμε με βούτυρο και στρώνουμε τα φύλλα (περίπου τα 6) και βουτυρώνουμε ανάμεσα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!