Στην Λέρο σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες της και συναντάμε αγνούς εγκάρδιους ανθρώπους που μας υποδέχονται και μας προσκαλούν να γευτούμε τις παραδοσιακές τους λιχουδιές. Εκτός από το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας ,τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές στο νησί που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπονται σε απολαυστικά πιάτα!
Η συνταγή για την ωραιότερη ψαρόσουπα που έχουμε δοκιμάσει , ειναι του Χρήστου Μπούτση.
Υλικά
Φρέσκα ψάρια 1 ½ – 2 κιλά
Πατάτες 4
Κρεμμύδια 3
Ντομάτα μικρή 1
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι
Καρότα 2
Σελινόριζα 1
Αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λεμόνια 2
Εκτέλεση
Ξεκινάμε πρώτα με τα ψάρια και τα πλένουμε ιδανικά στη θάλασσα αν έχουμε την δυνατότητα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά. Βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα , τα κρεμμύδια και τη σελινόριζα σε κατσαρόλα και στρώνουμε από πάνω τα ψάρια και τις ντομάτες χαραγμένες σταυρωτά.
Προσθέτουμε νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια των ψαριών, βράζουμε την ψαρόσουπα και προς το τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η σούπα κακαβιά χρειάζεται περίπου 30΄βράσιμο σε δυνατή φωτιά. Πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια. Το ιδανικότερο θα είναι να βάλουμε διαφόρων ειδών ψάρια ειδικά πετρόψαρα. Επιπλέον μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά επιλογής μας αφού τα περάσουμε λίγο από το μπλέντερ.
Σερβίρουμε με αρκετό φρέσκο πιπέρι και με δικά μας χειροποίητα πεντανόστιμα κρουτόν που θα φτιάξουμε με το χθεσινό ψωμί που έχουμε κόψει σε κυβάκια και έχουμε βάλει στον φούρνο με λίγο αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Χρήστος Μπούτσης Μάγειρας