Μού ‘φηκες φαγητό”
Ναι σου’φηκα”
Μου’φηκες, σου ‘φηκα και το όνομα αυτού σουφικό»
Η ιστορία λέει πως πριν από χρόνια, μια γυναίκα από την Ικαρία δεν είχε προλάβει να ετοιμάσει φαγητό για τον άνδρα της. Σκέφτηκε να του κάνει κάτι εύκολο και γρήγορο, κατέβηκε στο κήπο, έκοψε όσα λαχανικά βρήκε μπροστά της και αφού τα καθάρισε και τα έκοψε, τα έβαλε όλα μέσα στο τηγάνι.
Το Σουφικό Ικαρίας είναι παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό του νησιού, όπου οι Ικαριώτισσες νοικοκυρές με τα λίγα τελευταία λαχανικά του φθινοπώρου, έφτιαχναν το φαγητό της ημέρας! Είναι το φαγητό της “μαμάς” που αγαπάμε, οι παιδικές μας μνήμες και μυρωδιές!
Υλικά
Μελιτζάνες 2
Kολοκυθάκια 2
Πιπεριές 2
Σκόρδο 2 σκελίδες
Κρεμμύδια 2 γλυκά
Φασολάκια μια χούφτα
Ντομάτα 1 μεγάλη
Κρασί κόκκινο 200 ml
Ελαιόλαδο 50 ml
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά σε βαθύ τηγάνι, μέχρι να μαραθούν και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αμέσως μετά το ελαιόλαδο και πιπέρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσουν. Το φαγητό είναι έτοιμο σε περίπου 25 – 30 λεπτά . Το σερβίρουμε ζεστό και κρύο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η συνταγή στον σύνδεσμο:
https://www.ikariamag.gr/soyfiko-ikarias-me-anamniseis-mias-10etias