fbpx

Σουπιόρυζο: Συνταγή από το βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”

3.1K

Στο βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου” καταγράφεται η παραδοσιακή Ροδίτικη κουζίνα με αυθεντικότητα και σεβασμό, όπως ακριβώς  παραχωρήθηκε στους συγγραφείς και ερευνητές Γιώργο Τρουμούχη chef  και Κώστα Καψανάκη.

Η συγκεκριμένη εργασία ενώ αποτελεί σκέψη πολλών χρόνων , πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων ετών περνώντας από όλα τα χωριά της Ρόδου, συνομιλώντας και μαγειρεύοντας με κατοίκους του νησιού. Στο βιβλίο παρουσιάζονται πάνω από διακόσιες ογδόντα ροδίτικες συνταγές, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ένα από τα πιάτα της ροδίτικης κουζίνας που αναβιώνουν μέχρι σήμερα είναι το σουπιόρυζο .Τέτοια πεντανόστιμη θαλασσινή μαγεριά  δεν την αφήνεις να περάσει απαρατήρητη”

“Οι σουπιές έχουν σημαντική  διατροφική αξία καθώς προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας  και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, φώσφορο, βιταμίνη Β2 και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος, περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου”

Το άρθρο στον σύνδεσμο: https://www.newsbeast.gr/health/arthro/3428237/i-diatrofiki-axia-tis-soupias

Υλικά

Σουπιές 800 gr

Ντομάτες 2 ώριμες ψιλοκομμένες

Κρεμμύδι 1 ξερό ψιλοκομμένο

Κρεμμυδάκια 3 φρέσκα ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο 1 κούπα

Ρύζι λευκό για σούπα 2 κούπες

Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές αφαιρώντας το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια. Κρατάμε τα σακουλάκια με το μελάνι τους προσέχοντας να μη σπάσουν. Βάζουμε τις σουπιές με το μελάνι τους σε κατσαρόλα σκεπασμένες με νερό να βράσουν για 30′ περίπου. Τις κόβουμε σε κύβους και τις ξαναβάζουμε μέσα στο νερό που έβραζαν.

Προσθέτουμε την ντομάτα και τον άνηθο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Προσθέτουμε το ρύζι συμπληρώνοντας νερό, αν χρειαστεί. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να ψηθεί το ρύζι και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 

Συνταγή από το βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», των Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη

https://www.facebook.com/makriamirodia

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close