Φαγητό μαμαδίστικο, πεντανόστιμο, που μας προτείνει ο chef Νικόλαος Σιφουνιός για τις Απόκριες , αλλά και για την νηστεία του Σαρανταήμερου.
Υλικά
- 1 Κg σουπιές καθαρισµένες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 200 gr ντομάτες καρε ή κονκασε
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- 2 πιπεριές καυτερές ( τουρκάκια)
- 5 φρέσκα κρεµµυδάκια
- 1200 gr σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/2 ματσ µάραθο
- 1 λεμόνι
- αλάτι- πιπέρι
- 2 ξύλα κανέλας
Εκτέλεση
- Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Τις στραγγίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια
- Σε μία κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
- Θα αλλάξουν χρώμα,αλλά δεν σταματάμε συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
- Εν συνεχεία προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και τα ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να πέσει ο όγκος τους.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και τις καυτερές πιπεριές και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του.
- Πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά ΄προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο -μάραθο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
Σημειώσεις
Οι σουπιές είναι πολύ πιο νόστιμες αν είναι φρέσκες. Θα δώσουν ένα άρωμα θάλασσας που δύσκολα μπορούν να δώσουν οι κατεψυγμένες. Τα φύλλα από το σπανάκι θα πρέπει να είναι πλυμένα αλλά στεγνά όσο γίνεται, για να μην κατεβάσουν υγρά στο φαγητό.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού στο σερβίρισμα έτριβαν φρέσκια μυζήθρα από πάνω .
Τα τελευταία χρόνια αυτό το συναντάμε μόνο στις παλιές παραδοσιακές νοικοκυρές.