Τα σιουφιχτά είναι χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνουν περισσότερο στη Κρήτη. Λέγονται αλλιώς και σκιουφιχτά ή ζυμένια.
Στη κρητική διάλεκτο σκιουφίζω σημαίνει στρουφίζω, δηλαδή στρίβω. Έτσι, το χαρακτηριστικό στριφτό σχήμα τους προέρχεται από το στρίψιμο των λωρίδων ζύμης που το κάνουν, όσο αυτές είναι ακόμη νωπές.
Στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Σικελία, η οποία όπως φαίνεται έχει πολλά κοινά με την Κρήτη, υπάρχει ένα αντίστοιχο ζυμαρικό που λέγεται casarecce και μοιάζει πολύ με τα σκουφιχτά.
Ο chef Βασίλης Παπικινός από τη Μήλο, μας προτείνει μια πολύ γευστική συνταγή με σκιουφιχτά Κρήτης, πάστα ελιών Καλαμάτας, χοιρινή τηγανιά και τυρί κατσικίσιο. Δεν έχουμε παρά να το τολμήσουμε!
Υλικά
- 1/2 κιλό σκιουφικτά Κρήτης
- 1/2 κιλό λαιμό χοιρινό σε μικρά κυβάκια
- 4 κουτ.σούπας πάστα ελιάς Καλαμών
- 1 συσκευασία γιαούρτι κατσικίσιο 250 γρμ
- 1/3 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξτρα παρθένο
- 1/3 φλυτζάνι λευκό κρασί η ούζο ανάλογα με την προτίμηση
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τους κύβους από το χοιρινό λαιμό ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα ,περίπου για 10' Κατόπιν προσθέτουμε το κρασί ή το ούζο και το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για αλλά 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά .
- Ταυτόχρονα βράζουμε τα σκιουφικτά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο βρασμού τους .Στο τηγάνι με το χοιρινό προσθέτουμε την πάστα ελιάς Καλαμών και ανακατεύουμε να απλώσει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Προσθέτουμε αμέσως μόλις βράσουν τα σκιουφικτά χωρίς να τα κρυώσουμε ούτως ώστε να έχουν και λίγο νερό από το βράσιμο όταν τα προσθέσουμε στο κρέας και την ελιά.
- Προσθέτουμε κατευθείαν το γιαούρτι που έχουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε (προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο τριμμένο πεκορίνο αν και η προθήκη γιαουρτιού είναι αρκετή και νόστιμη) Σερβίρονται ζεστά και δεν ξαναζεσταίνονται