Η κυρία Νίκη Μηταρέα γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων οίνου και γεύσης , γνωρίζει όχι μόνο από καλό κρασί αλλά και από μαγειρέματα με κρασί. Μέσα από το βιβλίο της “Με Κρασί και Ελληνικά” μας ταξιδεύει συνδυάζοντας μοναδικά τις γεύσεις με το άρωμα του κρασιού σε όλη την Ελλάδα. “Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο” είναι το σύνθημα της και μας προσκαλεί να μπούμε στη κουζίνα και να μαγειρέψουμε. Να αγαπήσουμε το κρασί και να εμβαθύνουμε στα μυστικά του.
Το «Με Κρασί και Ελληνικά» δεν είναι μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής όσων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών μαγείρων σέβονται την παράδοση, και μαγεύονται από τα ελληνικά προϊόντα. Εξερευνά τον κόσμο του κρασιού από την πλευρά του «απλού καταναλωτή». Περιγράφει την ταυτότητα των σημαντικότερων ελληνικών και διεθνών ποικιλιών αμπέλου, αναλύει βήμα- βήμα πως γίνεται το ταίριασμα του φαγητού με το κρασί, εξηγεί τη διαδικασία για το σερβίρισμα και τις θερμοκρασίες, καταγράφει τα εργαλεία και τα ποτήρια, δίνει πρακτικές οδηγίες για το πώς λειτουργεί το κρασί στην κατσαρόλα.
Μια παραδοσιακή συνταγή από το αιγαιοπελαγίτικο νησί της Πάρου που οι ψαράδες τα παλιά χρόνια έφτιαχναν με σαλάχι
Ένα ψάρι που δεν έβρισκε εύκολα το δρόμο του για την αγορά αλλά έδινε την ευκαιρία στους ψαράδες που το είχαν στα χέρια τους ολόφρεσκο, για έναν καλό μεζέ της σούμας.
Την «πείραξα» προσθέτοντας το κρασί στο μαγείρεμα. Ουδέτερα σχετικά τα ψάρια της συνταγής και ήπιο το μαγείρεμά τους, οδηγούν σ’ ένα λευκό ξηρό κρασί ως υλικό της συνταγής, χωρίς πολλή οξύτητα, ώστε να μην αυξηθεί στο μαγείρεμα η συνολική οξύτητα του πιάτου, που είναι ήδη τσιμπημένη από το μπόλικο λεμόνι.
Ένα κρασί από Μονεμβασιά, τη λευκή ποικιλία της Πάρου, θα υποστήριζε εξίσου αποτελεσματικά και τον τοπικό χαρακτήρα του οινικού συνδυασμού, ταιριάζοντας ακόμα περισσότερο με την εύρωστη γεύση της προτεινόμενης για συνοδευτικό ρεβιθοσαλάτας.
“Νίκη Μηταρέα”
Υλικά για 4 άτομα
Καλκάνι ή σαλάχι 1 κιλό
Κρεμμύδι 1 ξερό
Δάφνη 1 φύλλο
Αλάτι
Ελαιόλαδο 1 κουτ. γλυκού
Κρασί λευκό 1 κούπα
Για τη σάλτσα
Ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι
Χυμός λεμονιού ½ φλιτζάνι
Μουστάρδα 1 κουτ. σούπας
Κρεμμύδι ½ ξερό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
Μαϊντανός 3 κουτ.σούπας ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματάμε το ψάρι σε καυτό νερό για 3 λεπτά το βγάζουμε και αφαιρούμε την πέτσα του. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι, το κρεμμύδι ολόκληρο, τη δάφνη, το ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με κρασί λευκό. Μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε και σε 10 λεπτά είναι έτοιμο.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα πιρούνι μαδάμε το ψαχνό και αφαιρούμε προσεχτικά τα κόκαλα. Χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας μέχρι να γίνει πηχτή. Περιχύνουμε το ψάρι και γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Συνοδεύουμε με σαλάτα ρεβίθια.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Νίκη Μηταρέα
https://www.facebook.com/profile.php?id=1162632376
https://www.instagram.com/mitarea/?hl=el
https://nikimitarea.webnode.gr/?fbclid=IwAR3h566CmATg5AgbdSYeZ3zBpj6OHuLyacGQUko-DwvzrXbjv5cpGkIwdv